Region

Profesor iz Beograda: U srbijanskim medijima redovni gosti ratni zločinci

Srbija se nakon dva masakra našla u središtu pozornosti, kako regionalne tako i svjetske.

Što se događa u Srbiji, što je do toga dovelo i kako se boriti s do jučer nezamislivom eskalacijom oružanog nasilja, HRT je pitao Dragana Popadića, socijalnog psihologa i profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

“Ne znaju se još uvijek uzroci, ali posljedice su jasno vidljive. Građani su duboko uznemireni i prisutni su ogromna tuga i suosjećanje s nastradalima. To je opća atmosfera koja u Srbiji vlada”, rekao je, dodavši kako su jedan od vidljivijih generatora nasilja – mediji.

“Mi imamo kult oružja”

“Ne mislim tu na filmove ili videoigrice s nasilnim sadržajem, već na programe koji se emitiraju na nacionalnim frekvencijama, gdje se direktno popularizira nasilje, gdje su gosti ratni zločinci i kriminalci, gdje se njeguje jezik mržnje koji dostiže nevjerojatne razmjere”, istaknuo je profesor Popadić.

Rekao je i kako je zapanjen podacima na koliko visokom mjestu je Srbija po količini oružja. “Kult oružja postojao je u bivšoj Jugoslaviji, generalno na Balkanu, jer ne može se proslaviti Nova godina ili vjenčanje a da se ne zapuca. Imamo tu vrstu kulta oružja, a onda su se nagomilali ratovi, a kamoli da se ne nagomila oružje”, rekao je za HRT.

“Jedina svrha Vučićevih izjava je da umiri građane”

Na pitanje je li realna najava Aleksandra Vučića da će se Srbija praktički kompletno razoružati, rekao je kako ne zna koliko će to biti realno. “Jedna svrha tih izjava je da se umiri građane. Ljudi u ovakvim situacijama posežu i žele da se posegne za restriktivnim mjerama i u tome vide sigurnost. Takve mjere služe za umirenje građana, a vidjet ćemo koliko su realne”, rekao je Popadić.

“Našli smo se u situaciji da se nasilje udomaćilo u različitim sferama našeg života i sada ga je teško eliminirati. Teško je eliminirati snažne generatore nasilja – medije, jezik mržnje. Pritisak javnosti je relativno slab, ali trenutno tu silu vidim kao nekoga tko može dovesti do promjena”, zaključio je profesor Popadić,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh