Region

Crna Gora: Predsjednički izbori 19. marta

Predsjednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović raspisala je u ponedjeljak izbore za predsjednika Crne Gore za 19. marta, čime je isključena mogućnost održavanja izvanrednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu.

Zastava Crne Gore - Cdm.me

Kako je pojasnila Đurović, zakonski rok za raspisivanje predsjedničkih izbora ističe u četvrtak, dok je za raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora nužno raspustiti parlament. Tu inicijativu do sada nije od zastupnika niko pokrenuo.

“Da bi donio odluku o skraćenju mandata potrebno je da je predloži najmanje 25, a glasa 41 zastupnik, a onda narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke da predsjednik Crne Gore raspiše izbore”, rekla je Đurović, a prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Istaknula je da do ovog trenutka nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora te da se dalje nije moglo odgađati raspisivanje izbora za predsjednika Crne Gore.

Raspisivanje predsjedničkih izbora dolazi dan nakon što je Crnu Goru posjetila slovenska šefica diplomacije i posebna izaslanica EU-a za Crnu Goru Tanja Fajon.

Ona je u nedjelju nakon susreta sa čelnicima crnogorske države ponovila da Brisel od zastupnika u parlamentu Crne Gore očekuje da izaberu suce Ustavnog suda, te nije isključila mogućnost da bi u suprotnom EU mogla prekinuti pristupne pregovore s Crnom Gorom.

Crnogorski zastupnici o sucima Ustavnog suda trebali bi se izjasniti krajem siječnja ili početkom veljače.

Crna Gora je već mjesecima u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.

Vlada Dritana Abazovića od kolovoza je u tehničkom mandatu, a Ustavni sud te zemlje ne funkcionira od rujna jer broji svega troje od ukupno sedam sudaca i ne može donositi odluke.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu pet puta su pokušali izabrati nove suce, ali nijedan od kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu od 81 zastupnika u parlamentu te zemlje.

Izbor sudaca Ustavnog suda uvjet je i za održavanje najavljenih izvanrednih parlamentarnih i redovnih predsjedničkih izbora jer upravo ta institucija rješava eventualne izborne žalbe nakon izbornog procesa, piše Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh