Region

Kvinta pozdravila odluku kosovskih vlasti da odlože izbore u četiri opštine

Ambasade zemalja grupe Kvinte pozdravile su odluku kosovske vlade i lidera političkih partija da u ovom trenutku odlože opštinske i izbore za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Kosovska Mitrovica - federalna.ba

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, ambasador Tomaš Szunyog saopštio je da “ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Kancelarija EU pozdravljaju odluku kosovske vlade i lidera političkih partija da u ovom trenutku odlože opštinske i izbore za gradonačelnike u četiri sjeverne opštine”.

“Ova konstruktivna odluka unapređuje napore da se promoviše sigurnija situacija na sjeveru, što je ključno za dijalog uz posredovanje EU, kao jedini način napred za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizovanim odnosima između Kosova i Srbije”, naveo je ambasador Szunyog.

Iz kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani je saopšteno da je, nakon završetka konsultacija sa političkim partijama i punog konsenzusa koji je proizašao sa tog sastanka, odredila 23. april 2023. godine za novi datum za održavanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan i za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

Osmani je kazala da je odluku donela na osnovu izveštaja o situaciji koji je dobila od organa bezbjednosti, Kosovske policije i Obavještajne agencije Kosova.

Dodala je da i pored toga što Kosovska policija ima neophodne kapacitete, maskirane bande su uspjele da uplaše građane, da se ne osjećaju slobodno da glasaju, a to dokazuje i odustajanje nekih prijavljenih kandidata za ove izbore.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, koji su bili zakazani za 18. i 25. decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh