Politika

Svečani prijem povodom Dana nezavisnosti biće održan 29. februara

I ove godine će u organizaciji Predsjedništva BIH biti održan svečnani prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Dan nezavisnosti BiH - Novum.ba

– Svečani prijem povodom 32. godišnjice od nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ove godine održati će se 29.februara, ujedno i u znak podsjećanja na održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji je proveden 29. februara i 1.marta 1992. godine, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Prijemu tradicionalno prisustvuje veliki broj osoba iz političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Podsjedimo, na taj dan prije 32 godinu je održan referendum na kome je izlaznost bila gotovo 64 posto, a 99 posto građana odabralo je izlazak iz Jugoslavije. Referendum je održan na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

Rezultati referenduma su u Parlamentu Bosne i Hercegovine prihvaćeni 6. marta 1992. godine.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh