Politika

Ovih 8 država još ne priznaje Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država od 3. marta 1992. godine, a trenutnom ustroju se nalazi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine.

Ipak, da li ste znali da još postoji zemalja koje našu državu ne priznaju?

Tačnije, radi se o osam država s kojima Bosna i Hercegovina nema uspostavljene diplomatske odnose. Također, vrijedi spomenuti i da postoji određen broj drugih država s kojima BiH nema diplomatske odnose, ali se radi o limitirano priznatim, ili nepriznatim državama.

Jedna od njih je i u našem susjedstvu, a radi se o Kosovu. Naša zemlja službeno ne priznaje nezavisnost Kosova, pa tako (još) nisu uspostavljeni odnosi između ove dvije zemlje.

Što se tiče osam država koje nisu priznale Bosnu i Hercegovinu, ovdje se radi o punopravnim članicama Ujedinjenih nacija, što je globalno prihvaćen kriterij za postojanje jedne države.

Tako je BiH ‘stala na mapu’ punopravno priznatih država tek kada je zastava naše zemlje zavijorila pred glavnom zgradom UN-a u New Yorku, što se desilo 22. maja 1992. godine, iako je postala nezavisna još 2 i po mjeseca prije toga, prenosi Radio Sarajevo.

Osam država koje i 32 godine nakon priznanja naše zemlje još nemaju diplomatske odnose s BiH su: Papua Nova Gvineja, Butan, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Kiribati i Centralnoafrička Republika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh