Politika

RS bez investicija i duplo zaduženija od Federacije

Na današnjoj pres konferenciji koju su održali Jelena Trivić i Radislav Dončić, predsjednica Narodnog fronta iznijela je jasne podatke o zaduženosti RS i Federacije BiH…

Dug - klix.ba

Na današnjoj pres konferenciji koju su održali Jelena Trivić i Radislav Dončić, predsjednica Narodnog fronta iznijela je jasne podatke o zaduženosti RS i Federacije BiH, gdje je jasno da je relativna zaduženost RS, nažalost, dvostruko veća od one u Federaciji.

Trivić je navela da, prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupan javni dug RS iznosi 6 milijardi i 250 miliona dok ukupan javni Dug FBiH iznosi 6 milijardi i 395 miliona, a da BDP u RS iznosi 14,5 milijardi, a u FBiH 29,3 milijarde КM, pa kada se to stavi u odnos, učešće duga u BDP u RS iznosi 43%, dok u FBiH ono iznosi 21,8%.

“Povodom izjave da će prije bankrotirati Njemačka nego RS, svaki komentar je suvišan. Ono što bi svako ko se iole razumije u međunarodne ekonomske odnose morao da zna, jeste da recesija koja se nazire u Njemačkoj ne bi trebala nikoga da raduje u RS, jer je Njemačka naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner, sa kojom čak imamo pozitivan vanjskotrgovinski bilans.

Bilo koja vrsta pada ekonomske aktivnosti u Njemačkoj odraziće se na naša izvozna preduzeća koja su ujedno najzdraviji dio naše privrede. Svaki pad tražnje u Njemačkoj znači pad tražnje i za našim izvozom, a Njemačka vuče za sobom i druge evropske zemlje na koje smo takođe naslonjeni kroz vanjskotrgovinsku razmjenu i na evropska tržišta plasiramo preko 70% našeg izvoza“, osvrnula se Trivić na izjavu Milorada Dodika.

Ona je istakla da je investiciona klima u RS zarobljena ukupnim nepovoljnim političkim ambijentom i da je nivo stranih investicija u RS na nivou statističke greške, te da, nažalost, i ono investicija što dođe u BiH, završi uglavnom u drugom entitetu.

“Smatramo katastrofalnim izjavu lažnog predsjednika da je Dejton mrtav, jer je to rad usmjeren ne samo protiv BiH, nego i protiv RS. Pozivamo CIК predsjednika da ako je muško, nek ode na sud i pojavi se na procesu koji je sam izrežirao i da se prestane kriti iza naroda. Ostajemo pri stavu da je taj proces na Sudu BiH njegova lična stvar, u koju se sam upetljao i da bilo kakav epilog tog procesa ne treba vezivati sa sudbinom RS“, dodala je Trivić, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh