Politika

Christian Schmidt upozorio investitore: Rizično je ulagati u RS

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upozorio je međunarodne investitore da dobro razmisle ako požele investirati u RS.

Christian Schmidt - vijesti.ba

Schmidt je, navodno, još u aprilu prošle godine uputio pismo investitorima, ali i bankama, upozoravajući ih da ne prihvataju državnu imovinu kao kolateral za kredite koje bi dali Vladi RS.

Ovu informaciju donosi poznati njemački novinar Michael Martens, koji radi za ugledni FAZ.

“OHR upozorava međunarodne investitore u entitetu Republika Srpska, ali i banke koje razmišljaju da prihvate državnu imovinu kao kolateral za kredite: budite oprezni, vaš novac bi mogao biti izgubljen. Tako se OHR nada da će vladati Miloradom Dodikom, predsjednikom RS”, piše Martens u svojoj objavi na Twitteru.

U daljem tekstu, Martens navodi:

“Pokušaj RS da po zakonu zatraži državnu imovinu kao svoju je ništavan, naveo je Schmidt. Ukoliko bi se donio odgovarajući zakon, to bi ‘narušilo pravnu sigurnost i predvidivo poslovno i investiciono okruženje u Republici Srpskoj’. Dok i ako se ne riješi pitanje državne imovine u Bosni i Hercegovini, OHR će ostati otvoren. Ako postoji politička volja, to se može riješiti pravno. U Dejtonu nema odredbe o raspodjeli državne imovine, iako Dodik i njegovi savjetnici tvrde da je tada sve bilo riješeno. U idealnom slučaju bilo bi dobro da svi investitori kažu: Nećemo uložiti ni cent u RS dok se ovo ne riješi”.

Schmidt je, tvrdi Martens, naveo i nekoliko primjera za potencijalno rizična ulaganja: autopotevi, elektrani, aerodromi Tuzla (ne u RS) i Banja Luka.

“Milorad Dodik prodaje državnu imovinu. Registrirao ih je i već ih je mnogo prodao. Sada kada je na stolu pitanje državne imovine, to mu postaje teško. Investitori možda postavljaju pitanja u vezi sa imovinom: Jeste li sigurni da je vaša? Mogu li ovdje graditi?”.

Martens se pita da li Dodik treba da nastavi sa svojim prijetnjama otcjepljenjem, možda međunarodna zajednica ima neka iznenađenja za njega na lageru, posebno u vezi s njegovom ili određenim imanjima/računima njegovih rođaka izvan BiH.

U zaključki teksta, Martens priznaje kako nije siguran da li je dobra ideja da OHR djeluje kao strašilo potencijalnih investitora u BiH, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh