Politika

Varhely o Dodiku: Naši saveznici ne idu u Rusiju

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhely boravi danas u Sarajevu na Političkom forumu na visokom nivou o EU integracijama Bosne i Hercegovine.

Oliver Varhelyi - Fena

Várhelyi je naglasio da su danas u Sarajevu s jednim zadatkom, a to je kako bi se održao forum koji zvuči kao još jedna birokratska priča i kao da nije veoma važan sastanak zanimljiv za građane Bosne i Hercegovine, ali njime je obilježen početak drugačijeg pristupa i ubrzanja puta BiH, zemlje kadndidatkinje, ka Evropskoj uniji.

Podsjetio je da je Komisija prošle godine predložila kandidatski status za BiH koji je podržan i usvojen, a bio je to jasan signal nade iz Evropske unije jer vjeruju da građani BiH zaslužuju biti u Evropskoj uniji što znači da BiH očekuju u EU kao članicu.

– Moja tajna očekivanja su da će biti još i bolje i danas sam se uvjerio da je to opravdano novoformiranom vladom BiH na državnom nivou u rekordnom roku, usvojen je budžet prije nego ikad prije, a formirana je i Vlada Federacije BiH nakon pet godina – kazao je Várhelyi.

Istaknuo je da je nakon današnjih razgovara potvrđeno da je kandidatski status bio poticaj da se već vidi napredak zbog čega je izrazio uvjerenje da će nakon današnjeg sastanka biti omogućeno ispunjenja osam najvažnijih uvjeta odnosno reformi najvažnijih za BiH.

– Vidimo aktivnosti vlade koje rade na stvarima koje su čekale godinama i to nas vodi daljnjim reformama. Predsjedavajuća Krišto pravi razliku, njena vlada, uvjeren sam, donijet će rezultate – podvukao je Várhelyi.

Kaže da su se obavezali sa svim političkim predstavnicima da rade na reformama jer su svi ustavni politički predstavnici bili tu, a Krišto je predstavila jasan plan i agendu kako raditi na osam reformi.

Ističe da sada postoji konkretan plan i prioriteti su jasno definirani, a tiču se oblasti vladavine prava i drugih oblasti, no sada postoji novi konsenzus i današnji forum je dio tog novonastajućeg konsenzusa što je potrebno kako bi BiH ispunila obaveze u kontekstu kandidatskog statusa.

– Ova godina bi mogla biti izuzetna godina u kojoj nema izbora i biti prekretnica te bi EU mogla poduzeti strategijski proces pridruženja. Ako bude rezultata možemo ubrzati put BiH ka EU, ali nema prečica niti popuštanja sve mora biti ispunjeno i to važi za svaku zemlju kandidatkinju – zaključio je evropski komesar.

Na pitanje kako EU gleda na današnju najavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će posjetiti Rusiju i susresti se s predsjednikom Vladimirom Putinom, Várhelyi je jasno kazao da saveznici EU ne odlaze u Rusiju.

– Što se tiče posjete Rusiji, naši saveznici ne idu u Rusiju. Naša podrška je tu i zato sam ovdje. Trebaju nam konkretni rezultati – zaključio je Varhely, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh