Politika

Sijarto u posjeti BiH: Mađarska želi da se ubrza proces proširenja EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom…

Sijarto i Konaković - BHRT/Melisa Teletović

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, s kojim je razgovarao o odnosima između dvije zemlje i saradnji koja je ocijenjena kao jako dobra, piše BHRT.

Konaković je nakon sastanka izjavio novinarima da je Mađarska zemlja s kojom nemamo otvorenih pitanja niti nekih velikih problema, sa kojom raste obim naše trgovinske razmjene i s kojom se neke nove šanse za trgovinsku razmjenu dodatno otvaraju i pojačavaju.

“Želimo iskoristiti priliku”, dodao je on, “da to u svakom od naših razgovora bude fokus”.

“Želim da se zahvalim kolegi i Mađarskoj koji su podržali kandidatski status BiH, koji su i veliki zagovornici proširenja EU. Jedna su od zemalja koja to razumijeva zato što su nedavno prošli kroz sličan proces i shvataju koliko nam znači taj stav EU koji bi trebao biti pozitivan prema proširenju”, naveo je ministar Konaković.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je kazao kako Mađaraska pospješuje, odnosno želi da se ubrza proces proširenja EU.

“Ali i vi vrlo dobro znate da u EU postoje države članice koje samo verbalno podržavaju proširenje EU, a kada dođe do odlučivanja onda su vrlo uzdržani. Zbog toga mi pozivamo zemlje članice da prestanu sa onemogućavanjem i ograničavanjem procesa proširenja EU”, naveo je Sijarto.

Dodao je kako očekuje od Brisela da u budućem periodu učini određene na polju procesu pridruženja BiH.

Nešić i Sijarto o ilegalnim migrantskim tokovima: Zaštititi vanjske granice
Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Tokom sastanka razgovarano je o situaciji u BiH, bileteralnoj saradnji i zajedničkim izazovima u oblasti bezbjednosti. Jačanje odnosa i doprinos izgradnji stabilnosti i bezbjednosti su ocijenjeni veoma važnim, ne samo za unutrašnje odnose unutar država već i za ukupni ekonomski razvoj i napredak regiona.

Razgovarano je o ilegalnim migrantskim tokovima i nastavku saradnje na suzbijanju ove pojave, uz naglašavanje potrebe zaštite vanjskih granica i koordinisane mjere spriječavanja krijumčarenja i trgovine ljudima.

Istaknuto je da je odobravanjem kandidatskog statusa za članstvo u EU BiH dobila novi zamah za napredak i usvajanje evropskih standarda. Ministar Nešić je istakao da Mađarska može da pruži značajnu podršku u ovoj oblasti, uz prenos znanja i iskustava u ispunjavanju preporuka EU, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh