Politika

CIK dodijelio mandat u NSRS Vukoviću iako je Kabić ostavku povukao

Centralna izborna komisija zamjenski poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske dodijela je Ognjenu Vukoviću (PDP), uprkos tome što je ostavku povukao Dragoslav Kabić (SNSD), te ovakvu odluku obrazlažila “dugogodišnjom sudskom praksom”.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Protiv ove odluke bio je član CIK-a Vlado Rogić koji je naveo da u ovom slučaju nije bilo kalkulisanja mandatom, te da se ovakvom odlukom podstiče pravna nesigurnost.

Član CIK-a Željko Bakalar pojasnio je na sjednici da je CIK dužan da utvrditi prestanak mandata, te podsjetio da je Sud BiH više puta istakao da mandat prestaje danom podnošenja ostavke.

Ostavku na poslanički mandat Kabić je prvobitno podnio zbog izbora na nespojivu funkciju, ali je povukao 23. decembra, nakon što je podnio ostavku na funkciju ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

CIK je danas dodijelilo zamjenske mandate u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoranu Kokanoviću, Milici Lovrić, Borivoju Obradoviu i Amiru Hurtiću, te usvojio ostavke koje su, zbog izbora na nespojivu funkciju podnijeli Petar Đokić, Vojin Mitrović, Alen Šeranić i Sevlid Hurtić, saopšteno je iz CIK-a.

Na današnjoj drugoj, hitnoj sjednici CIK je donio odluku o obustavljanju postupka protiv Kostadina Vasića koji je mandat dobio na opštim izborima. Postupak je bio pokrenut zbog rješenja Opštinskog suda u Zvorniku po kojoj je Vasić osuđen na deset mjeseci zatvora.

Prihvaćena je i ostavka Miloša Bukejlovića u Skupštini grada Doboja, a mandat dodijenjen Dejanu Simiću.

CIK BiH na današnjoj sjednici ovjerio je 11 kandidatskih lista koje su predložile pet političkih stranaka i jedna koalicija, dok će konačne liste biti objavljene u službenim glasnicima i na internet stranici CIK-a.

CIK je danas usvojio i odluku o određivanju redoslijeda političkih subjekata za prijevremene izbore koji će biti održani 5. februara, a koji će biti dostupan na internet stranici CIK-a.

Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog pravilnika o načinu i trajanju angažovanja dodatnog osoblja za pripremu i sprovođenje prijevremenih izbora koji će biti održani 5. februara, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh