Politika

Sunak: Nema povratka u pogledu Brexita

Sunak, pobornik Brexita, rekao je u govoru pred poslovnim ljudima da život izvan Evropske unije “već pruža goleme koristi i prilike”.

Rishi Sunak - dw

Britanski premijer Rishi Sunak zanijekao je da njegova vlada želi povući odluku o napuštanju Evropske unije uprkos sve većem nezadovoljstvu građana Brexitom, prenosi Hina.

Sunak, pobornik Brexita, rekao je u govoru pred poslovnim ljudima da život izvan Evropske unije “već pruža goleme koristi i prilike”.

Kao primjer je istaknuo veće ograničenje imigracije, što je bio jedan od glavnih razloga za Brexit, i tješnje veze s Azijom.

Ali i dodao: “Dopustite mi da budem jasan s tim u vezi: pod mojim vodstvom Ujedinjeno Kraljevstvo neće težiti nikakvim odnosima s Evropom koji se temelje na usklađivanju sa zakonima EU-a”.

Britanija napustila EU
Britanija je napustila EU u januaru 2021., nakon više godina političkog natezanja nakon referenduma 2016. na kojem su građani odlučili da to žele.

Sunak je to izjavio nakon objave izvješća u Sunday Timesu da “visoki članovi vlade” planiraju “usmjeriti Britaniju na put prema odnosima s EU-om u švicarskom stilu”.

Švicarska ima daleko tješnje odnose s Unijom od Britanije koje reguliraju bilateralni sporazumi koji omogućuju pristup jedinstvenom evropskom tržištu i visoki stupanj slobode kretanja te predviđaju doprinos u budžet EU-a.

Taj izvještaj i prošlosedmična izjava ministra financija Jeremyja Hunta, koji je glasao za ostanak u EU-u, da želi ukloniti “golemu većinu” trgovinskih barijera s EU-om izazvali su nelagodu među euroskeptičnim članovima vladajuće Konzervativne stranke.

Ispitivanje javnog mnijenja
Novo ispitivanje javnog mnijenja YouGov prošle sedmice pokazalo je, međutim, da 56 posto ispitanika misli da je izlazak iz EU-a bio pogreška, dok ga 32 posto podržava.

Evropska komisija poručila je s tim u vezi: “Naši odnosi s Ujedinjenim Kraljevstvom temelje se na Sporazumu o povlačenju i Sporazumu o trgovini i suradnji”.

Privremeni sporazum za prehrambene i poljoprivredne proizvode “jedini je sporazum u švicarskom stilu ili ponuda na stolu što se nas tiče”, rekao je glasnogovornik Komisije novinarima, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh