Kultura

Pregled najznačajnijih kulturnih događaja u 2023. godini

Bosna i Hercegovina, ugostila je i značajna imena sa svjetske kulturne scene.

BHRT/Sevda Curo

U protekloj, 2023. godini, u Bosni i Hercegovini napisane su značajne knjige, snimljeni odlični filmovi, igrane sjajne predstave, kultura je u Sarajevu izašla na ulice, a u gradovima širom zemlje festivali – oduševili publiku. Bosna i Hercegovina, ugostila je i značajna imena sa svjetske kulturne scene. Donosimo vam pregled najznačajnijih kulturnih događaja u 2023-oj godini, piše bhrt.

Sarajevo film festival je i 2023. godine bio najspektakularniji kulturni događaj u državi. Čak 120 hiljada gledalaca uživalo je u filmovima, ali i nezaboravnoj festivalskoj atmosferi koju su uveličale svjetske zvijezde.

Još jedna svjetska zvijezda, renomirani bosanskohercegovački umjetnik Safet Zec javnost je počastio novom izložbom slika. Postavkom “Molitva”, jedan od najboljih svjetskih slikara, snažno prikazuje univerzalnosti molitve i nade u boljitak čovjeka.

U 2023. snimljeni su odlični filmovi, među kojima je i “Ekskurzija”, Une Gunjak, koji je nagrađen specijalnim priznanjem Locarno Film Festivala. Napori kulturnih radnika da unaprijede i osvježe pozorišnu scenu bili su uspješni, što je publika nagradila punim dvoranama širom zemlje.

Osmi Međunarodni festival književnosti Bookstan okupio je autore iz 15 država. Festival se u 2023. godini okrenuo mitologiji Balkana, odnosno Balkanu i kao književnom motivu.

2023. godina ostaće upamćena i po najvećoj izložbi o islamskoj kulturi u našoj državi “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh