Kultura

Cambridge Dictionary odabrao riječ godine

Tradicionalna definicija te riječi opisuje stanje u kojem se čini kako neko osjeća nešto što ne postoji.

Cambridge Dictionary. The Sun

Cambridge Dictionary proglasio je halucinirati riječju godine za 2023. Tradicionalna definicija te riječi opisuje stanje u kojem se čini kako neko osjeća nešto što ne postoji, obično zbog zdravstvenog stanja ili uzimanja droga.

Ali od pojave umjetne inteligencije poprimila je novo značenje: opisuje umjetnu inteligenciju koja proizvodi lažne informacije.

Osvježena definicija Cambridgeovog rječnika glasi: ”Kad umjetna inteligencija (= računalni sistem koji ima neke od kvaliteta koje ima ljudski mozak, poput sposobnosti da proizvede jezik na način koji se čini ljudskim) halucinira, ona proizvodi lažne informacije.”

Godinu na izmaku obilježio je porast zanimanja za alate umjetne inteligencije kao što je ChatGPT.

Upotrijebio ga je čak i britanski sudija pri pisanju dijela presude, dok je jedan pisac za Sky News opisao kako mu je ChatGPT pomogao pri pisanju romana. Međutim, ne pruža uvijek pouzdane i provjerene materijale.

Halucinacije umjetne inteligencije, također poznate kao konfabulacije, nastaju kada alati daju lažne informacije, koje mogu varirati od prijedloga koji se čine savršeno uvjerljivim do onih koji su očito potpuno besmisleni, piše Tportal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh