Kultura

Nepodnošljiva lakoća postojanja: Umro je Milan Kundera

“Nepodnošljiva lakoća postojanja” učinila ga je svjetski poznatim, a Milan Kundera je dobio nekoliko nagrada za književni rad.

Milan Kundera - GALLIMARD

Preminuo je češko-francuski pisac Milan Kundera, jednoglasno prenose Češka televizija i Radio Prag, pozivajući se na njegovu suprugu.

Kundera je rođen 1. aprila 1929. godine u porodici dr. Ludvíka Kundere i Milade Kunderove-Janosikove u Brnu, Češka. Njegov otac je bio poznati pijanista, muzikolog i rektor Muzičke akademije u Brnu. Kao dijete, Kundera je stoga pohađao časove klavira i učio kompoziciju. Ubrzo je počeo da prevodi i piše poeziju. Po završetku srednje škole studirao je muziku i književnost na Karlovom univerzitetu u Pragu. Nakon kratkog vremena, međutim, Kundera je prešao na filmski fakultet, gdje je studirao režiju i scenaristiku.

Nakon diplomiranja Kundera, koji je ranije zarađivao za život kao džez-muzičar, između ostalog, bio je predavač svjetske književnosti na Fakultetu za film u Pragu, prvo kao asistent, a kasnije i kao profesor. Radio je i kao prevodilac, objavljivao pjesme, drame i eseje i bio je član uredništva književnih časopisa Literárni noviny i Listy za koje je pisao nadaleko cijenjene eseje. U svojoj debitantskoj svesci poezije “Člověk zahrada širá” (1953, “Čovjek, široka bašta”) Kundera je kritički preispitao zvaničnu doktrinu socijalističkog realizma iz ubijeđene osnovne komunističke perspektive.

Prvi međunarodni uspjeh postigao je 1962. dramom “Majitelé klíčů” (eng. 1964, “Ključni vlasnik”). Njegove ironično obojene priče, koje su objavljene između 1963. i 1969. pod naslovom “Smiješne ljubavi”, u početku u tri dijela, a 1970. kao cjelovito izdanje (“Směšné lásky”, od 1986., “Knjiga smiješne ljubavi”) bile su posebno popularne.

Od 1967. Kundera je bio oženjen Verom Hrabánkovom. Par je emigrirao u Francusku 1975. godine i od 1978. živjeli su veoma povučeno u Parizu. Pisac je tečno govorio francuski i nešto engleski, prenosi Spiegel.de.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh