Kultura

Dani Kantona Sarajevo – Izložba – Bamitah

JKPHD “La Benevolencija” tokom manifestacije “Dani Kantona Sarajevo” organizuje izložbu pod nazivom “BAMITBAH” bosanskohercegovačkog istaknutog umjetnika, redovnog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, mr. Hrkaš Ivana.

Izložba Bamotah / PR - Haber

Otvorenje izložbe je 04.05.2023. godine sa početkom u 19.30h u Galeriji “Novi hram”. Izložbu će otvoriti ambasador Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

Bamitbah je knjiga koja dokumentuje sarajevsku Jevrejsku opštinu i njenu kuhinju politike otvorenih vrata za sve u Sarajevu, ne samo Jevreje; tu posebnu atmosferu, eklektični enterijer, njene goste – uglavnom stare dame i gospodu, tu i tamo pokojeg backpacker-a . Po povratku u Sarajevo, nakon šest godina provedenih u Izraelu, otkrio sam to posebno mjesto i osjetio snažnu potrebu da ga dokumentujem, te iz nekoliko razloga predstavim u formi knjige.

Saznao sam da je kuhinja Jevrejske opštine u Sarajevu otvorila svoja vrata u ratu, 1992. godine. Činjenica da, bez ikakvih sigurnosnih propisa, u multireligijskom gradu gdje je većina stanovništva islamske vjeroispovijesti, Jevrejska opština i njena kuhinja imaju i oduvijek su imale politiku otvorenih vrata za sviju, bez obzira na vjeroispovijest, za mene je bila jedan od glavnih razloga da napravim ovaj projekat.

Drugi razlog je bila želja da iz intimnog ugla pokažem da mjesta kao ovo, sa svojim jedinstvenim enterijerom i pozitivnošću polako nestaju. Htio sam da pokažem da ovakva mjesta još uvijek postoje negdje na svijetu, bez obzira na globalizaciju, konzumerizam, trend brzog života, razvoj tehnologije i da moramo da ih očuvamo i ukažemo na njih. Ovaj projekat je omaž tom jednom posebnom mjestu tako snažnog značenja, a ipak skoro zaboravljenom.

Ova knjiga je intiman susret sa posebnim mjestom, lično vidjenje da ono, ne samo da promoviše i snažan je primjer suživota u multikulturalnom i multietničkom gradu Sarajevu, nego je i zapis, svjedočanstvo nečega što s vremenom može nestati.

O autoru:

Mr. Ivan Hrkaš rođen je u Sarajevu 1978. godine. Nakon završene osnovne škole odlazi u Izrael, gdje od 1992. do 1998. godine pohađa Seligsberg gimnaziju u Jerusalemu, koju završava kao đak generacije. Iako je primljen na prestižnu Akademiju likovnih umjetnosti Becalel u Jerusalemu, 1998. godine se vraća u Sarajevo i upisuje Akademiju likovih umjetnosti, smjer grafičkog dizajna. Diplomirao je 2004. godine, a 2011. godine magistrirao iz oblasti Fotografije.

Već u januaru 2005. godine asistent je na predmetu Fotografija u klasi profesora Mehmeda A. Akšamije, u septembru 2011. godine docent, u septembru 2016 van.profesor, a u junu 2022 godine redovni profesor na oblasti Fotografija (Osnovi fotografije I i II i Fotografija I i II). Tokom 2018 godine obavlja dužnost šefa Odsjeka za Grafički dizajn, a od decembra 2021. godine je šef Katedre za Fotografiju i Multimediju. U periodu 2012-2013. godine angažiran je kao gostujući profesor na Visokoj školi za dizajn u Ljubljani (Slovenija). Posljednih 12 godina bavi se sociološkom fotografijom (intima i prostori kolektivnih sjećana), što je i tema njegovog magistarskog rada.

Izlagao je u Bosni i Hercegovini, Austriji, Crnoj Gori, Tunisu, Sloveniji, Srbiji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Izraelu, Kini, Meksiku, SAD, te osvojio nagrade na brojnim festivalima. Radio je na organizaciji Festivala Sarajevska Zima i različitim lokalnim, internacionalnim projektima u oblasti kulture i umjetnosti. Trenutno je angažiran na projektu promocije foto-depoa Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Grafičke radove i fotografije objavljuje kako u lokalnim tako i u inostranim magazinima. U maju 2017. godine izdaje fotografsku, autorsku knjigu pod nazivom “BAMITBAH” (izdavačka kuća KultB), kojoj je istaknuti književnik Miljenko Jergović posvetio kolumnu u Jutarnjem listu (Subotnja matineja), te uvrstio je među 17 najboljih knjiga 2017. godine (na trećem mjestu).

Izložba se realizuje u suradnji sa Kantonom Sarajevo, JU Bosanski kulturni centar KS, štamparijom Margo, Triptih grafičkim studijom i Vinarijom Fragarija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh