Crna hronika

Sahranjena najstarija Hercegovka: Spasa imala 106 godina!

Baka Spasa nije, međutim, najstarija Hercegovka koja se pamti, naročito ne u Berkovićima, gdje stogodišnjaci nisu rijetkost…

Ruke starice - Noizz.rs

Baka Spasa, koja je u februaru ove godine napunila 106 godina, rođena je u porodici Vukosav u susjednom selu Dabrica i, prema riječima njenih najmilijih, iako je radila sve teške seoske poslove, preživljavala kako je znala i umjela ratove i ustanke, bila je zdrava žena, pišu Nezavisne.

“Baka je često pričala o tome da je samo u Drugom svjetskom ratu njena porodica Vukosav imala strašnu tragediju da iz toga plemena ustaše 1941. godine ubiju 42 njena saplemenika, ali je ukupno sa Vukosavima tada pobijeno 85 srpskih civila samo iz Dabrice, dok je stradanja bilo i u Šćepan Krstu, što je ona nosila u sjećanju kao jednu svoju tešku traumu”, ispričao je prijatelj porodice Đurica, Bilećanin Tomo Medan koji je kasnije, o svome trošku, ovim stradalnicima podigao spomen krst u selu Šćepan Krst.

Baka Spasa nije, međutim, najstarija Hercegovka koja se pamti, naročito ne u Berkovićima, gdje stogodišnjaci nisu rijetkost, jer je prošle godine preminuo starina Milan Milivojević u 104. godini, iz sela Dolovi, ali se još pamti Sava Bjelica iz berkovićkog sela Meče, koji je takođe umro sa 106 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh