BiH

Šipovljani ne mogu da dišu od piljevine, postavili rok preduzećima

Naime, oni se bore za čist vazduh i bezbrižno djetinjstvo svoje djece pod parolom “Čist vazduh – moje pravo!”

Ustupljena fotografija | Šipovljani ne mogu da dišu od piljevine, postavili rok preduzećima

Građani Šipova trenutno su obustavili proteste u kojima su od lokalnih preduzeća za preradu drveta tražili da ih prestanu trovati piljevinom i prašinom, te im dali rok do 15. aprila kako bi ispunili njihove zahtjeve, pišu nezavisne.

Naime, oni se bore za čist vazduh i bezbrižno djetinjstvo svoje djece pod parolom “Čist vazduh – moje pravo!”

Kako je za “Nezavisne novine” rekla Ruža Oparnica, majka troje djece iz Šipova, u četvrtak su imali sastanak sa predstavnicima preduzeća, ali i sa Milanom Kovačem, načelnikom opštine, te inspektorima iz Ekološke republičke inspekcije, gdje je doneseno nekoliko zaključaka.

“Preduzeća su obavezna da u narednom periodu preduzmu potrebne radnje u vidu montiranja filtera za pročišćavanje vazduha, a jedno od preduzeća je obećalo raščistiti trupce koji se nalaze tik i uz kolovoz, kako bi pješaci na tom dijelu imali prohodan i bezbjedan put”, kazala je Oparnica i dodala da je rok za ispunjenje zahtjeva koje im je naložila Republička ekološka inspekcija 15. april ove godine.

“Do tog dana, mi obustavljamo protestne šetnje i pratimo izvršenje rješenja. Inspektori su svjesni problema i propisali su prekršajne naloge”, kazala je Oparnica.

Istakla je da će se mjerenje emisije prašine u vazduhu i samog procenta zagađenosti vršiti u narednoj sedmici, trajaće 24 sata i bilo ko od javnosti i stanovništva ko je zainteresovan može da prisustvuje mjerenju.

“Mi ćemo i dalje pratiti stanje na terenu, ali smo isto tako obavezni ispoštovati zakonske regulative i rokove, te obustavljamo do datog roka proteste, koji će se nastaviti s preduzetim radikalnijim i oštrijim mjerama ako se ne ispoštuje dogovor”, zaključila je Oparnica.

Iz Inspektorata Republike Srpske kazali su da je povodom protesta građana opštine Šipovo zbog otpadne piljevine i prašine koju ispuštaju lokalna preduzeća za preradu drveta, koja se nalaze u industrijskoj zoni, u četvrtak organizovan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici opštine Šipovo, nezadovoljnih građana, republički ekološki inspektori, te predstavnici navedenih preduzeća.

“U dijelu nadležnosti Republičke ekološke inspekcije predstavnici građana su upoznati sa informacijom da je ova inspekcija u proteklim godinama u više navrata vršila kontrole kod poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost prerade drveta u industrijskoj zoni na području opštine Šipovo, u kojima je nalagala preduzimanje različitih mjera, te izricala i represivne mjere u vidu novčanih kazni, pa i periodičnih zabrana rada pojedinih poslovnih subjekata”, kazali su iz Inspektorata Srpske.

Dodali su da su ovom prilikom predstavnici preduzeća za preradu drveta koji su prisustvovali sastanku upozoreni da će nadležna inspekcija u narednom periodu nastaviti sa kontrolama i da će preduzimati sve zakonom raspoložive mjere s ciljem poštivanja i sprovođenja mjera iz ekološke dozvole.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh