BiH

Izjava Globalne koalicije za slobodu medija o pogoršanju uslova za slobodu medija i alternativne glasove u Bosni i Hercegovini

Nakon nedavnih događaja u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republike Srpske, koji će značajno ograničiti slobodu medija diljem zemlje, Koalicija za slobodu medija izdala je sljedeće saopštenje:

Zabrana širenja govora mržnje od strane elektronskih i štampanih medija

„Potpisane članice Koalicije za slobodu medija izražavaju duboku zabrinutost zbog slabljenja slobode medija i nezavisnih glasova u Bosni i Hercegovini. Sloboda izražavanja, sloboda medija i sigurnost novinara i medijskih radnika nezamjenjivi su za procvat slobodnih, pluralističkih, inkluzivnih i demokratskih društava.

Nedavne zakonodavne promjene u entitetu Republika Srpska kako bi se ponovo uvela kriminalizacija klevete ograničavaju mogu’nost novinara da rade svoj posao – stvaraju “jeziv efekat” na slobodu izražavanja i ograničavaju protok nezavisnih informacija. Ustav Bosne i Hercegovine se obavezuje na osiguranje najvišeg nivoa međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ta posvećenost mora biti uvrštena u sve relevantne zakone širom zemlje, u oba entiteta i u Distriktu Brčko. Nedavni potezi su u suprotnosti sa ovom obavezom.

Ovaj alarmantan trend u Bosni i Hercegovini odražava globalni obrazac zloupotrebe tužbi za klevetu i drugih pravnih mehanizama koji se koriste da bi se ušutkali novinari, povećala autocenzura i ugušili nezavisni mediji, što predstavlja veliku prijetnju suštinskim principima demokratije i ljudskim pravima širom svijeta.

Pored toga, duboko smo zabrinuti zbog sve veće učestalosti i ozbiljnosti napada na novinare. Besplatna telefonska linija za pomoć medijima Udruženja novinara BiH zabilježila je 344 napada na novinare od 2019. godine, što je povećanje prijetnji i podsticanje protiv novinara za 137% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu. Najoštrije osuđujemo sve veći broj napada na novinare u Bosni i Hercegovini.

Među njima su, između ostalih, fizički napad na Mirzu Derviševića, vlasnika internet portala times.ba, vandalizam automobila dvojice novinara, Nikole Morače (EuroBlic i SrpskaInfo) i Aleksandra Trifunovića (Buka), kao i prijetnje smrću i nacionalističke uvrede Kenanu Ćosiću, njegovom timu i porodici (Oslobođenje i O Kanal TV) poslije njegovog intervjua sa kontroverznim tvorcem dokumentarnog filma.

Osuđujemo oštru i neodgovornu retoriku jednog dijela političara, posebno u Republici Srpskoj, i fizičko i online nasilje koje su doživjeli mnogi u medijima.

Članovi Koalicije pozivaju sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da okončaju represiju i gušenje nezavisnog novinarstva u svim oblicima, uključujući i putem upotrebe zapaljive retorike protiv medija, da rade na pitanju nekažnjivosti, osiguraju odgovornost i stvore okruženje sa pravnom i institucionalnom zaštitom međunarodnih ljudskih prava, u kojima slobodni, nezavisni mediji mogu da se razvijaju.“

Koalicija ukazuje na restriktivni zakonodavni okvir, posebno u Republici Srpskoj, kao i na upotrebu zapaljivog jezika od strane političara i nedavni porast nasilnih napada na predstavnike medija.

Članovi Koalicije pozvali su sve vlasti u Bosni i Hercegovini da uspostave klimu koja omogućuje rad, kao i pravnu i institucionalnu zaštitu međunarodnih ljudskih prava, u kojoj se slobodni i nezavisni mediji mogu razvijati.

Potpisnice:

Australija
Austrija
Kanada
Čile
Česka republika
Danska
Estonija
Finska
Nizozemska
Njemačka
Island
Irska
Japan
Litvanija
Luksemburg
Norveška
Slovačka
Slovenija
Španija
Švedska
Švicarska
Ujedinjeno Kraljevstvo
Sjedinjene Države

Koalicija za slobodu medija (MFC) je partnerstvo zemalja koje proaktivno zajedno rade na zalaganju za slobodu medija u svojim zemljama i inostranstvu. MFC se takođe zalaže za sigurnost novinara i medijskih predstavnika i poziva na odgovornost one koji nanose štetu novinarima i strogo ih ograničavaju da rade svoj posao.
MFC je osnovan u julu 2019. na Globalnoj konferenciji za slobodu medija i sada je čini 50 zemalja članica sa šest kontinenata.
Zemlje članice MFC blisko sarađuju sa civilnim društvom (preko Konsultativne mreže), pravnim ekspertima (preko Panela pravnih eksperata za slobodu medija) i drugim međunarodnim tijelima kao što je UNESCO, kao i sa samim novinarima i medijskim radnicima.
Nizozemska je trenutno ko-predsjedavajuća Koalicije za slobodu medija, zajedno sa Estonijom. Ujedinjeno Kraljevstvo je trenutno članica Izvršne grupe, koja pruža strateški pravac Koaliciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh