BiH

Milorad Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi je u Banjoj Luci iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS i podnio krivičnu prijavu za klevetu.

Sporne izmjene Krivičnog zakonika RS su usvojene uprkos oštrog protivljena domaće javnost i međunarodnih institucija i stupile su na snagu prije mjesec dana.

Prva prijava u najvećem gradu RS došla je upravo od Dodika koji je nakon oktobarskih izbora 2022. godine, tweetom najavio kriminalizaciju klevete i obračun sa neistomišljenicima.

Podnošenje prve krivične prijave potvrdio je strah javnosti da je njegov lični cilj ugušiti javnu riječ krivičnim progonom.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka (OJT) su potvrdili za Capital da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, zaprimili jednu prijavu.

„Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova RS, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS“, naveli su u OJT.

Druge detalje nisu željeli da otkriju.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh