BiH

Schmidt negatorima genocida: Nećete uspjeti, vaši unuci će shvatiti istinu

U Potočarima je počela konferencija ’Srebrenica – kolektivno pamćenje’

Christian Schmidt - vijesti.ba

Organizuju ga Memorijalni centar Srebrenica, Svjetski jevrejski kongres i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Učešće je uzeo i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je obraćajući se na konferenciji je rekao da kao Nijemac zna da suočavanje s prošlošću predstavlja dug i bolan proces.

– Ono što je bila prekretnica u mojoj zemlji jeste bilo 60-ih godina kada su se dešavala suđenja za Aušvic, rekao je Schmidt.

On je citirao posljednjeg predsjednika Haškog tribunala Carmela Agiusa: Revizionisti, poricatelji, vi pravu prirodu tog genocida nikada nećete uspjeti da sakrijete. Vaša djeca, vaši unuci, jednog dana će shvatiti da istinu o onome što se dogodilo ne mogu naći u svojim domovima, gdje je ona iskrivljena, već izvan njih, gdje im je dostupna kao na dlanu”.

Cjelodnevna konferencija pod nazivom ‘’Srebrenica – kolektivno pamćenje’’, održava se u sklopu obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Delegacija svjetskog jevrejskog kongresa broji 17 osoba, a predvodi je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

“Zločini koji su se dogodili u Srebrenici u julu 1995. godine studija su slučaja o tome kako ekstremna mržnja temeljena na etničkoj i vjerskoj pripadnosti može dovesti do neopisivih događaja.

Zato je bitno da nastavimo raditi na rasvjetljavanju ovih zločina i njima sličnih — tako da to nikad više uistinu znači nikad više”, poručili su iz Svjetskog jevrejskog kongresa.

Tokom sljedećih nekoliko dana delegacija WJC-a bit će prisutna u Srebrenici kako bi se prisjetila žrtava i podsjetila svijet na važnost učenja iz prošlosti.

Konferencija će u Memorijalnom centru, okupiti naučnike, aktiviste i lidere zajednice koji će ukazati na važnost kolektivnog sjećanja u društvenom ozdravljenju i prevenciji budućih zločina.

“Kroz panele će se istraživati teme poput očuvanja sjećanja na Holokaust i genocid u Srebrenici, kolektivne odgovornosti društva prema ubijenima i nestalima, suočavanja sa poricanjem Holokausta i genocida te ekstremizmom u Evropi. Bit će upriličeno 5 panela i to: Kolektivno pamćenje: Kako se sjećati nestalih i ubijenih; Očuvanje sjećanja: Memorijali, Muzeji i obrazovanje; Suočavanje sa negiranjem i izobličavanjem Holokausta i genocida; Naša odgovornost prema ubijenima i preživjelima; Borba protiv ekstremizma u Europi: Zajednički napori za budućnost.

– Prisutni će imati priliku uključiti se u diskusije, ali i podijeliti naučna istraživanja te učiti iz iskustava preživjelih i lidera zajednice, rekli su za Vijesti.ba iz MC Srebrenica i dodali:

– Ovim događajem nastojimo podstaći međureligijski dijalog i sveobuhvatno razumijevanje zajedničkih iskustava, naročito između muslimanske i jevrejske zajednice, u vremenu rastućeg rasizma i netolerancije, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh