BiH

U Mostar stiže najveća mobilna laboratorija tehnologije i robotike na svijetu

U okviru sajma nauke, tehnologije i robotike “Maker Faire Sarajevo”, i u Mostaru će 2. juna 2023. na Španskom trgu od 10h posjetioci moći pogledati jednu od najvećih tehnoloških inovacija do sada- mobilnu laboratoriju “Lab on Wheels”, upakovanu u posebno dizajniranu prikolicu. Ovakve laboratorije su rijetkost, a ova je najveća te vrste na svijetu, a cilj je pokazati mladima najnovije tehnologije iz svijeta nauke.

3D printer, laserski rezač, robotska ruka i drugi alati samo su dio, ovog uzbudljivog svijeta kreativnosti i inovacija koja dolazi iz Češke.

Kako ističu iz mobilne laboratorije “FabLab Brno” iz Češke, na ovaj način žele da podijele svoje znanje u vezi sa procedurom proizvodnje sa globalnom zajednicom, te učine laboratoriju dostupnu široj javnosti.

“Nakon parkiranja, mobilna laboratorija se pretvara se u radionicu punu mašina za digitalnu proizvodnju. Učenicima osnovnih i srednjih škola nudi praktičnu edukaciju iz oblasti digitalnih proizvodnih tehnologija. Pruža ne samo priliku da nauče najnovije informacije o modernoj proizvodnji i izradi prototipa, već i da isprobaju sve mašine i naprave nešto na njima. Tako svi odlaze sa personalizovanim proizvodom koji su sami napravili”, poručuju iz “FabLab” Brno.

Nakon Mostara, mobilna laboratorija putuje na “Maker Faire Sarajevo”, koji se tokom vikenda (3.i 4. juni) održava u glavnom gradu BiH, u Domu mladih i na platou KSC Skenderije. Ove godine učestvuje preko stotinu izlagača tehnoloških entuzijasta i pionira, inovatora, mejkera, startup-ova i inovativnih kompanija, a organizator ovog događaja je asocijacija “FabLab” Sarajevo. Ulaz na “Maker Faire Sarajevo” je besplatan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh