BiH

Počelo obilježavanje Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina

Centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac, održava se danas u Donjoj Gradini u prisustvu najviših zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska i Srbije.

Doanja Gradina - n1

Kako javlja reporterka N1, u manfiestaciji učestvuje oko 30.000 osoba. Stiglo je oko 600 autobusa.

Obilježavanje Dana sjećanja počelo je Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici. Vijenci i cvijeće su položeni u “Spomen-području Donja Gradina”, a potom će biti služen pomen jasenovačkim žrtvama.

Obilježavanju prisustvuju predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksadar Vučić, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković, ministri, narodni poslanici, zastupnici i drugi.

Prisutni su i ambasadori Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg, Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske i mađarske Ambasade, Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, gradova i opština u RS, te nevladinih organizacija kao i potomci žrtava.

Centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja u Donjoj Gradini prisustvuje i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola u RS, čiji je dolazak ove godine prvi put organizovalo Ministarstvo posvjete i kulture Republike Srpske.

U Spomen-području svečano su postrojeni kadeti Vojne i Policijske akademije Srbije i počasna jednica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora “Jasenovac”, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh