BiH

Grad Zenica i RMU Zenica dogovorili deblokadu računa

Gradska uprava Grada Zenica i Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica postigli su dogovor oko potpisa sporazum o otplati na rate duga koje to preduzeće ima prema Gradu Zenica te hitnoj deblokadi računa.

Grad Zenica i RMU Zenica dogovorili deblokadu računa - fena

Radi se o dugu za zatezne kamate za korištenje komunalnog-građevinskog zemljišta, koji su dosegao iznos nešto veći od 3.050.000 KM, a zbog čega je Grad Zenica 14. marta ove godine ponovo blokirao račun tog preduzeća.

– Ja ću sada ispoštovati zahtjev Sindikata i Gradskog vijeća koje je po mom odobrenju donijelo zaključak, iako nisam bio tu. Donijeli su zaključak da dajemo 30, a evo ja dajem još 10 dana. Znači, dajem rok Elektroprivredi BiH, Rudniku i Gradskoj upravi da potpišu sporazum o izmirenju ovog duga – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Ako se u tom roku ne potpiše sporazum, najavio je da će već 11. maja ponovo blokirati račune.

Netačno je, kako je naveo, da rudari plaću ne mogu dobiti zbog blokade računa koju je izvršio Grad Zenica, jer na računu tog preduzeća nema novca.

Radnici tog preduzeća su 24. marta, zbog neisplaćene plaće za februar i naknade za topli obrok za januar, stupili u radnički neposluh te protestirali ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenica, a u petak su na nekoliko sati blokirali i magistriralni put M-17.

Blokada računa u tom preduzeću bila je i tema rasprave na sjednici Gradskog vijeća Zenica, koje je u četvrtak dalo podršku rudarima, a gradonačelniku Fuadu Kasumoviću naložilo da što prije deblokira račun te postigne i sporazum o otplati duga na rate, što je bio i prijedlog Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, čiji je predsjednik Sinan Husić prisustvovao današnjem sastanku. Sastanku su prisustvovali i predstavnici resornog federalnog ministarstva te EPBiH.

Husić je naglasio da, nakon svega što su prošli proteklih dana, danas ne mogu biti posebno zadovoljni te da odbijaju mogućnost da je neko manipulirao rudarima tokom ovih, ali i ranijih protesta rudara u FBiH.

– Mi smo se borili za uvjete u kojima je moguće isplatiti plaću i pokrenuti proizvodnju u RMU Zenica u Zenici. Tako da danas imamo ono što smo sve vrijeme podržavali – realizaciju zaključaka Gradskog vijeća. I to pozdravljamo. To je nama u ovom trenutku minimum koji nam je bio potreban i maksimum koji smo mogli imati – istakao je Husić.

Prethodno su takav način rješavanja spora prihvatili ZD RMU Zenica te vladajuće društvo Elektroprivreda BiH te se čekao pozitivan stav Grada Zenica.

Direktor RMU Zenica Mensur Hukić na jučerašnjoj pres-konferenciji istakao je da su bili diskriminirani na javnom pozivu za uplatu samo glavnice duga te otpisa kamata, a kojeg je Grad Zenica raspisao 2019. godine, ali je Kasumović danas kazao da je to preduzeće glavnicu duga isplatilo nakon isteka roka.

Predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić najavio je da će, čim dobiju potvrdu da je račun deblokiran te da je uplaćen novac za plaće, pozvati rudare na posao. Naravno, uz prethodno stečene uvjete za ulazak u jame, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh