BiH

Murphy iz Dubrovnika: Svjedočio sam višestoljetnom dokumentu postojanja BiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na Twitteru se pohvalio da je vidio i u rukama držao Povelju Kulina bana.

Michael Murphy - N1

Prošle sedmice, dok sam bio u Dubrovniku, imao sam privilegiju i rijetku priliku da vidim dokument koji svjedoči postojanju Bosne i Heregovine vijekovima – navedeno je u objavi na Twitteru.

Uz fotografiju je priložen i video ambasadora Marfija na kojem govori:

Obožavam historiju. Studirao sam historiju, a čitavu deceniju svoje karijere u Ministarstvu vanjskih poslova provem sam živeći i radeći na Balkanu. Tako je i jedna od stvari u kojoj sam najviše uživao bilo upoznavanje historije ovog regiona, a pogotovo historije BiH. Danas sam imao čast da posjetim Dubrovački arhiv i priliku da vidim jedan od utemeljiteljskih i najvažnijih dokumenata u historiji BiH – Povelju Kulina bana iz 1189. godine. Bogata je i sjajna za izučavanje ova historija – od Kraljevstva Bosanskog, do Vojvodstva Hercegovačkog do Bosanskog Sandžaka, Sandžaka Hercegovačkog, Otomanske provincije Bosne, sve do današnje Bosne i Hercegovine. Dio nje je tragičan, poput posljednjeg rata od 1992. do 1995., ali jedna stvar koja je konstanta jesu ljudi Bosne i Hercegovine i njena historija. A ja sam optimističan i uvjeren da će ona biti temelj za sjajnu i prekrasnu budućnost za građane ove prelijepe zemlje, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh