BiH

Naša stranka: Obilježavanje Dana RS 9. januara je antiustavan čin

Povodom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske oglasila se Naša stranka. U saopštenju ističu da je “obilježavanje Dana RS 9. januara antiustavan čin kojem je cilj negacija svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina kako onih propisanih ZAVNOBiH-om, tako i onih propisanih u Daytonu”.

Naša stranka - Vijesti.ba

“U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju. Insistiranje na 9. januaru isključuje Bošnjake, Hrvate i Ostale iz ustavnopravnog poretka Republike Srpske jer slavi dan kad je, također neustavno, proglašena Republika srpskog naroda u BiH, što je bio direktan poziv na rat i početak agresije”, navode iz Naše stranke.

Podsjećaju da “Republika Srpska u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda, već svih građana i građanki koji u njoj žive”.

“Svaki pokušaj njene etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem. Pozivamo sve građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma i da se zalažu za promovisanje vrijednosti tolerancije, jednakosti i mira u našoj zemlji. Svima onima koji unatoč odluci Suda BiH i Venecijanske komisije nastavljaju insistirati na ovom datumu kao zvaničnom entitetskom prazniku mora se pozabaviti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine”, navode iz Naše stranke. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh