BiH

Kliko: Obilježavanje 9. januara je proslava rezultata genocida i ratnih zločina

Obilježavanje 9. januara je proslava rezultata genocida i drugih oblika ratnih zločina za koje su pred međunarodnim sudom u Haagu osuđeni osnivači Republike Srpske…

Amir Kliko - fena

Obilježavanje 9. januara je proslava rezultata genocida i drugih oblika ratnih zločina za koje su pred međunarodnim sudom u Haagu osuđeni osnivači Republike Srpske, ocijenio je u razgovoru za Fenu dr. sc. Amir Kliko iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Dr. Kliko podsjeća kako je krajem osamdesetih godina 20. stoljeća republičko rukovodstvo Srbije izazvalo političku krizu u Jugoslaviji s namjerom da je iskoristi za ostvarenje srpskog velikodržavnog projekta zamišljenog još sredinom prethodnog stoljeća.

– Za realizaciju namjera u BiH formiralo je Srpsku demokratsku stranku (SDS). Do sredine 1991. preuzelo je Jugoslovensku narodnu armiju (JNA). Ona je u isto vrijeme razoružala Teritorijalnu odbranu BiH. To su bile prve i najvažnije pripreme srbijanske agresije na nju posredstvom srpske paradržave, koju je SDS proglasio 9. januara 1992. godine – istakao je.

Dalje navodi kako je od kraja ljeta 1991. do početka proljeća naredne godine JNA bez borbe zaposjela većinu teritorije koju su srpski nacionalisti zamislili za tu paradržavu u BiH. Iz svojih kadrovskih i tehničkih resursa JNA je formirala sredinom proljeća i vojsku srpske paradržave.

– Stvaranje, održavanje i teritorijalno objedinjavanje Republike Srpske sa Srbijom nije se moglo postići bez genocida i drugih oblika ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima, jer su oni, zajedno, na većem dijelu okupirane bosanskohercegovačke teritorije bili većinsko stanovništvo. U maju 1992. u Banja Luci je Radovan Karadžić obznanio ratne strateške ciljeve srpske paradržave koje je Ratko Mladić prepoznao kao genocid – podsjetio je dr. Kliko pred obilježavanje neustavnog Dana RS 9. januara, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh