BiH

Nagrađena najbolja 74 studenta u Federaciji BiH

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke dodjeljene su nagrade najboljim studnetima u akademskoj 2021/2022 godini.

Nagrađena najbolja 74 studenta u Federaciji BiH - haber.ba

Svečanost je održana u kongresnoj dvorani zgrade federalnih institucija u Mostaru, a novčane nagrade u iznosu od po 1080 KM dobila su 74 studenta, koja su prethodno nominirali njihovi univerziteti.

– Nagrađeni su najbolji među najboljim. To su uglavnom studenti sa prosjekom ocjena 5 ili 10. Osim prosjeka, mnogi od njih su dodatno dokazani na svojim univerzitetima, dakle ne radi se o teoretičarima, već o studentima koji svoja znanja plasiraju i u domenu istraživanja. Kriterij za odabir je definisalo Ministarstvo, a studente su nominirali univerziteti, izjavio je Mario Markotić, stručni savjetnik za visoko obrazovanje pri Ministarstvu obrazovanja FBiH.

Današnje nagrade nisu jedini vid pomoći studenti u Feredaciji BiH, napominje, ističući nekoliko važnih projekata koje provodi Ministarstvo.

Sufinansiramo studentske domove, podupiremo rad studenata invalida, studenata Roma, kao i studentskih organizacija koje u sklopu svojih aktivnosti ostvaruju zapažene rezultate. Dio našeg transfera za studente odlazi i za finansiranje projekata bolonjskog procesa. To je oko 200.000 KM. Želimo da novac usmjerimo na prave adrese. Mislim da uspijevamo, jer su reakcije dosad bile jako dobre. Nadam se i kako ćemo imati više sredstava kojim bismo mogli zadovoljiti sve potrebe. Zahvaljujem i roditeljima na njihovom doprinosu, dodaje Markotić.

Zahvalnost Ministarstvu na vrijednom priznanju u ime nagrađenih iskazala je Tiana Raič, nagrađena, studentica Studija zdravstvenih nauka Sveučilišta u Mostaru.

Hvala Federalnom ministarstvu obrazovanja koje prati naš rad svih ovih godina i vrednuje ga. Lijepo je kada se prepoznaju i nagrade trud i rad i zbog toga sam uvjerena da će ovo biti poticaj za dalju izgradnju društva, zajednice i države. Lično ovdje planiram ostati i možda zbog toga ova nagrada ima i posebnu težinu. Ovo je i poticaj da nastavimo dalje raditi i budemo još bolji, kazala je Raič.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh