BiH

UIO BiH dobila opremu za otkrivanje droga i eksploziva

Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u petak je uručena specijalistička oprema za otkrivanje droga i eksploziva vrijedna 160.000 KM…

UIO BiH dobila opremu za otkrivanje droga i eksploziva - nezavisne.com

Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u petak je uručena specijalistička oprema za otkrivanje droga i eksploziva vrijedna 160.000 KM, nabavljena u okviru Projekta sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u BiH koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Kako su saopštili, službenici Uprave će za efikasniju borbu protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem od sada imati na raspolaganju sedam uređaja za mjerenje gustoće materijala (tzv. baster), 25 setova za otkrivanje eksploziva i droga, 25 setova univerzalnih alata, te 24 seta alata za pregled vozila.

“Ova donacija od strane UNDP BiH predstavlja nastavak podrške Upravi u okviru projekta HALT u smislu daljeg jačanja kapaciteta Uprave odnosno poboljšanja uslova radam s ciljem efikasnije borbe protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem, a s obzirom na to da je u prethodnom periodu UNDP BiH kroz navedeni projekat već donirao 22 endoskopa i četiri detektora za eksploziv i droge vrijednosti oko 450.000 KM”, navode iz UIO BiH.

Ovoj primopredaji u prostorijama UIO BiH u Banjaluci su pored predstavnika UNDP u BiH i UIO BiH prisustvovali i predstavnici dobavljača koji su izvršili isporuku navedene opreme.

Projekat HALT se provodi od februara 2020. godine kao zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) sa namjerom daljeg unaprijeđivanja sigurnosti unutar i van granica Zapadnog Balkana, a kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unapređenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine SALW-om. Projekat HALT finansiraju Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Republika Francuska, Kraljevina Švedska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Evropske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu, pišu Nezavisne novine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh