Vijesti

Denga groznica se rapidno širi Europom, ovo su simptomi

Stope denga groznice naglo su porasle u Europi usljed klimatskih promjena i najezde komaraca, upozorila je europska agencija za bolesti.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) otkrio je da je prošle godine u EU/EEA bilo 130 lokalno zaraženih slučajeva denge, u usporedbi sa samo 71 u desetogodišnjem razdoblju između 2010. i 2021.

Simptomi denge uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bolove u tijelu, mučninu i osip.

Zabilježeno je i 713 lokalno stečenih slučajeva virusa Zapadnog Nila, kao i 67 smrtnih slučajeva, iz devet zemalja EU 2023. godine, uključujući mnoge regije u kojima infekcije nikada prije nisu bile zabilježene. Iako je to niže nego prethodne godine (1133 slučaja), ECDC je zabrinut zbog široke geografske cirkulacije virusa,piše N1

Nagli porast potaknut je klimatskim promjenama koje su stvorile ekološke uvjete pogodne za rast populacije komaraca koji prenose te patogene u Europi. Lokalno stečeni slučaj virusa Zapadnog Nila otkriven je u Sevilli u Španjolskoj već početkom marta ove godine.

“Europa već vidi kako klimatske promjene stvaraju povoljnije uvjete za invazivne komarce da se šire u prethodno nezahvaćena područja i zaraze više ljudi bolestima kao što je denga groznica“, rekla je Andrea Ammon, direktorica ECDC-a.

“Osobne zaštitne mjere u kombinaciji s mjerama kontrole vektora, ranim otkrivanjem slučajeva, pravodobnim nadzorom, daljnjim istraživanjem i aktivnostima podizanja svijesti najvažnije su u onim područjima Europe koja su u najvećem riziku”, dodala je Ammon.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh