Vijesti

Preko 300 roditelja u KS dobilo kazne od po 100 KM, jer nisu željeli vakcinisati djecu

Razlog za to je povećan broj oboljelih od malih boginja ili morbila. Epidemija je najprije krenula u Tuzlanskom kantonu, i to u 4 opštine. Sarajevski kanton za sada broji zaražene i poziva roditelje da vakcinišu djecu.

Vakcine - B92.net

akođer, ukoliko su bili u kontaktu s osobom koja sumnja da boluje od na morbila, imaju period 72 sata da budu vakcinisani kako bi se izbjegli sljedeći simptomi.

Vakcinacija protiv zaraznih bolesti jedini je način njihovog sprečavanja, a samo neke od posljedica mogu biti teška klinička slika,piše hayat.

A ukoliko niste za vakcinaciju, morate se izjasniti o tome i ponuditi razloge. U protekloj 2023. godini sanitarni inspektori su na osnovu prijava o vakcinalnom statusu koje su dobili od JU Dom zdravlja KS-a uputili pozive za 568 roditelja da dođu u kantonalnu inspekciju i izjasne se o razlozima zbog kojih ne žele vakcinisati svoju djecu. Od 459 roditelja, njih 355 se izjasnilo da ne žele vakcinisati dijete te su im izdati pojedinačni prekršajni nalozi u iznosu 100 KM.

A roditeljima (nevakcinisane djece) također se savjetuje izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama i organizovanim proslavama rođendana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh