Fudbal

Da li će dolazak Mesija biti prekretnica za fudbal u SAD?

Dolazak Lea Mesija u MLS fudbalsku ligu Sjedinjenih Država izazvao je oduševljenje kod navijača, koji su jedva dočekali priliku da uživo gledaju jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Već na prvoj utakmici u julu, na kojoj je po ulasku u igru bio i kapiten Intera iz Majamija, Mesi je dao gol u poslednjoj minuti i donio svom timu pobjedu protiv Kruz Azula iz Meksika.

Za Inter je do sada odigrao devet utakmica i postigao 11 golova.

Komesar MLS-a Don Garber kaže da je Mesijev dolazak u Ameriku prekretnica za ligu:

“Ovo je transformativni trenutak za MLS ligu, da ima možda i najboljeg igrača koji je ikada igrao tu igru i da izabere MLS kao svoju ligu.”

Bivši fudbaler, sada trener tima DC Junajted, Vejn Runi, nada se da će Mesijev dolazak privući i druge vrhunske igrače iz inostranstva.

Nedugo nakon što su objavili da im se pridružuje Mesi, iz Intera su potpisali ugovore sa njegovim bivšim saigračima iz Barselone Serhiom Busketsom i Žordijem Albom.

“Mislim da je bilo važno za ligu da dobije Mesija i da pokaže da se može takmičiti protiv zemalja i okruženja u kojima se u fudbal ulaže mnogo novca”, rekao je Runi.

Britanski fudbalski komementator Kalum Vilijams kaže da je fudbal u Sjedinjenim Državama sada zreliji, dodajući da je svjedok postepenog rasta popularnosti tog sporta:

“Zbog toga odakle je Mesi i zbog fudbalskih veza koje se sada njeguju između Sjeverne i Južne Amerike i latinoameričke zajednice u Sjevernoj Americi, mislim da je on savršen igrač u savršenom trenutku.”

Neki eksperti vide Mesijev dolazak kao dio rastućeg trenda u kojem međunarodni igrači odlučuju da igraju u Americi.

Fernando Fiore, dugogodišnji komentator utakmica MLS-a i Svjetskog šampionata, kaže da ti igrači jačaju popularnost lige:

“Ibrahimović je dao ogroman doprinos, Geret Bejl je tu bio kratko, ali je pomogao u osvajanju šampionata. A sada ih još dolazi.”

Dovođenje Mesija nije bilo jeftino. Njegov ugovor košta između 50 i 60 miliona dolara godišnje. Ali vjerovatno će sve to vrijediti. Više od 12 miliona gledalaca iz 171 zemlje gledalo je njegov debi, čime je to postala najgledanija fudbalska utakmica u istoriji američke televizije.

Vilijams kaže da bi fudbal konačno mogao postati velika stvar u Sjedinjenim Državama:

“Ljudi koji čak i nisu fudbalski navijači kažu da je to sport budućnosti u ovoj zemlji. Ali čini se kao da je ta budućnost – sada.”

Očekuje se da će popularnost fudbala u Sjedinjenim Državama rasti, jer će se u zemlji narednog ljeta održati Kopa Amerika, dok će 2026. godine biti domaćin Svjetskog fudbalskog šampionata, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh