Muzika

PREMINUO SEJO PITIĆ, DOAJEN SEVDAHA

Sejo Pitić, interpretator narodne pjesme i sevdalinke, preminuo je u 77. godini života.

Sejo Pitić - hayat

Ovu informaciju objavila je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici Art kuća sevdaha.

Sejo Pitić rođen je u Sarajevu, 1946. godine, piše Hayat.

Sa KUD-om „Miljenko Cvitković“ je 1961. godine imao svoj prvi nastup u „Jelića“. Svojom svirkom na bas gitari i gitari pratio mnoga poznata pjevačka imena da bi kasnije stao rame uz rame pored njih na sceni kao pjevač.

Kafana je bila njegova dugoročna škola. Diljem bivše Jugoslavije nastupao je sa orkestrima jer su u to doba Udruženje muzičara nalazile tezge estradnim umjetnicima.

Godine 1972. godine Sejo Pitić snima svoju prvu singlicu sa pjesmama ‘Ako želiš novu ljubav’ i ‘Večeras čaše ne žalim’. I dalje je nastupao u ugostiteljskim objektima i sa kvartetom Omera Pobrića.

Muradif Brkić Mufta i Nikola Borota su ga privolili da prihvati ponudu Mijata Božovića i pjesmu „Plava žena“ da sa njom nastupi na Ilidži 1980. godine.

To je ona godina kada su prvo mjesto odnijeli Merima Njegomir sa „Mezimicom“ i Mile Kitić sa pjesmom „Mala, mala iz Novog Pazara“.

Sejo je osvojio deveto mjesto. Njegova pjesma je do danas ostala u narodu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh