Nauka

Austrijski stručnjaci rade na razvoju reciklirajuće baterije

Novosti iz svijeta tehnologije nikada ne prestaju iznenađivati, a ovog puta, Austrijski institut za tehnologiju (AIT) predvodi put u budućnost sa svojom najnovijom inovacijom reciklirajuće baterije.

AIT Lang

Ovo istraživanje nije samo još jedan napredak u tehnologiji, već je i značajan korak ka održivijoj budućnosti. AIT, poznat po svojim istraživanjima i inovacijama, sada se bavi izradom baterija od recikliranih materijala. Na ovom ambicioznom projektu radi 35 stručnjaka u bečkom Floridsdorfu.

Cilj je jasan – stvoriti baterije koje neće zahtijevati upotrebu problematičnih sirovina poput litija, nikla i kobalta. Stare baterije, koje se trenutno recikliraju samo 40 posto, koristiti će se zajedno s alternativnim sirovinama, poput otpada iz rudnika i silicija iz solarnih panela.

Naravno, cilj nije samo proizvodnja, već i stvaranje održive proizvodnje. Marcus Jahn, voditelj istraživačke jedinice za baterije u AIT-u, istakao je važnost smanjenja upotrebe resursa poput vode, struje i gasa u proizvodnom procesu. Osim toga, istražuju se različite vrste baterija koje bi mogle naći primjenu u različitim područjima, poput vozila i električnih skutera.

Za sada, konkretni ishodi istraživanja i razvoja još su nejasni, ali jedno je sigurno – AIT i njegovi partneri nas usmjeravaju prema svijetu “zelenih baterija”. Ovo je samo početak puta ka održivoj budućnosti, gdje tehnologija služi kao pokretač promjena ka boljem sutra, piše klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh