Nauka

Asteroid star 4,5 milijardi godina možda krije tajne o nastanku Zemlje

Ovaj asteroid potencijalno može i da naškodi našoj planeti.

Benu potiče iz ranog perioda formiranja Sunčevog sistema. NASA/AP

Naučnici Prirodnjačkog muzeja u Londonu testirali su sitne uzorke 4,5 milijardi starog asteroida Benu, koji mogu da sadrže tragove o formiranju naše planete i ostatka Sunčevog sistema, piše avaz.

Profesorica Sara Rasel iz Prirodnjačkog muzeja izjavila je da istraživači vjeruju da Benu potječe iz ranog perioda formiranja Sunčevog sistema, prenosi Sky News.

Također je naglasila da asteroid sadrži minerale poput gline koji zadržavaju vodu, što bi moglo pokazati kako je Zemlja postala planeta s vodom koja je pogodna za život, piše Tanjug.

– Moguće je da su asteroidi poput Benua osigurali hranljive materije podjednako neophodne za održanje i razvoj života na Zemlji – rekla je Rasel.

Prirodnjački muzej navodi da je Benu “netaknuta masa s početka Sunčevog sistema” koja pruža tragove o porijeklu Zemlje, ali dodaje da ovaj asteroid potencijalno može da naškodi Zemlji i da se smatra najopasnijim asteroidom u Sunčevom sistemu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh