Nauka

Naučnici otkrili da i biljke u Evropi vole vikend: Evo i zašto

Tokom studije koja je trajala od 2018. do 2021. godine, naučnici s Instituta za znanost Carnegie u Kaliforniji, predvođeni Liyinom Heom, uočili su značajan fenomen u evropskom biljnom svijetu.

bosniainfo

Navedeni tim je istraživao korelaciju između kvalitete zraka i fotosinteze analizirajući satelitske podatke koji mjere svjetlost koju emitira klorofil u listovima biljaka, što ukazuje na razine fotosinteze.

Otkrili su izravan odnos između nižih razina aerosola (zagađivača koji uključuju prašinu, dim od šumskih požara i ljudskih aktivnosti) i povećanih stopa fotosinteze. Vikendi, obilježeni smanjenim i industrijskim aktivnostima, pokazali su porast fotosinteze od 64 posto širom Evrope.

Vikendom je manje prometa i industrijskih aktivnosti. Ali tokom radnih dana zrak je prljaviji, pa vidimo snažan sedmični ciklus, pojašnjava He.

Studija, koja je objavljena u časopisu PNAS, također je otkrila znatno smanjenje onečišćenja aerosolom tokom 2020. godine, što se pripisuje pandemiji COVID-19. Posljedično, biljke su pokazivale povećanu produktivnost tijekom cijele sedmice, a ne samo vikendom, prenosi ZIMO.

Američki naučnici naglašavaju ekološke prednosti poboljšanja kvalitete zraka, ne samo za ljudsko zdravlje već i za produktivnost ekosistema. Procjenjuju da bi biljke mogle godišnje ukloniti dodatnih 41 milion tona CO2 iz atmosfere, ako bi se razine zagađenja aerosolom vratile na razine prije pandemije. Njihovo otkriće naglašava potencijal za smanjenje razina aerosola, posebno onih povezanih s transportom i industrijskim procesima, kako bi se poboljšalo hvatanje i skladištenje ugljika u biljkama.

Uočeni obrasci, pod utjecajem tjednih ciklusa i smanjenja onečišćenja aerosola povezanog s pandemijom, naglašavaju međusobnu povezanost čimbenika okoliša i biljnog svijeta. Rezultati istraživanja sugeriraju da bi napori za poboljšanje kvalitete zraka mogli imati pozitivne implikacije i na ljudsko zdravlje i na funkcioniranje ekosustava. Istraživanje je objavljeno na NewsScientist.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh