Nauka

U tijelu drevne Egipćanke pronađen čudan tumor sa zubima

Djevojka je u trenutku smrti imala između 18 i 21 godinu.

Teratomi su rijetke vrste tumora zametnih ćelija koji su obično benigni, iako mogu uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu ili neplodnost. Amarna Project/M. Wetzel/A. Deblauwe

Arheolozi su u drevnoj podzemnoj grobnici u Egiptu naišli na veoma čudan nalaz – zub u zdjelici mlade žene koja je umrla prije nekoliko hiljada godina. U početku je nadzornica lokaliteta arheologinja Melinda King Vecel (Wetzel) mislila da se radi o fetusu iz vremena egipatskih faraona, no kasnije se ispostavilo da je riječ o još rjeđem otkriću.

Najstariji dokaz

Naime, izgleda da je iskopan najstariji dokaz o zrelom teratomu jajnika ili tumoru zametnih ćelija. Pronađena masa izgleda kao kalcificirana nakupina neorganiziranog i potpuno formiranog tkiva, poput kostiju i zuba. Veličine je otprilike 3×2 centimetra i datira iz sredine 14. stoljeća prije Krista.

Vecel i njene kolege već godinama rade na arheološkom nalazištu na istočnim obalama rijeke Nil, u sklopu projekta Amarna. Nastoje otkriti groblja “normalnih” ljudi (tadašnjeg nižeg ili srednjeg sloja) koji su pokopani u blizini nekadašnje prijestolnice faraona Eknatona, osnovane 1345. pr. Kr.

Kostur mlade žene s tumorom jajnika pronađen je u grobnici s više komora na groblju North Desert u Amarni. Djevojka je u trenutku smrti imala između 18 i 21 godinu. Pokopana je s rukama postavljenima iznad zdjelice i zamotana na način koji je uobičajen za druga lokalna groblja u Amarni, piše Index.hr.

S druge strane, na njenom tijelu je bilo više nakita nego na drugim tijelima pokopanim u blizini. Unutar njene zdjelične kosti nađen je još jedan neobičan dodatak – tumor sa zubima. Teratomi su rijetke vrste tumora zametnih ćelija koji su obično benigni, iako mogu uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu ili neplodnost.

Radi se o vrlo rijetkom nalazu na području arheologije. Amarna Project/M. Wetzel/A. Deblauwe

Radi se o vrlo rijetkom nalazu na području arheologije. Amarna Project/M. Wetzel/A. Deblauwe

Radi se o vrlo rijetkom nalazu na području arheologije. Zapravo, ovo je tek peti slučaj te vrste i jedini iz Egipta. Tumor je nekoliko stoljeća stariji od ostalih drevnih teratoma koje su prethodno otkrili arheolozi u Španiji, Francuskoj, Peruu i Portugalu, piše Science Alert.
Poseban prsten

Kada je Vecel ugledala zub, mislila je da nema ništa uz njega. No nakon detaljnijeg pregleda otkriven je još jedan prazan utor na kalcificiranoj masi.

Tokom daljnjeg iskapanja pronađen je drugi zub blizu vrha nožne kosti, još uvijek unutar zdjelične šupljine. Savršeno se uklapao u prazan utor te arheolozi smatraju da je i on bio dio tumora, s time da se odvojio tokom raspadanja tijela.

Djevojka je imala zlatni prsten na lijevoj ruci koji se nalazio blizu tumora. Na prstenu je bio prikaz Besa, staroegipatskog božanstva povezanog s plodnošću i zaštitom. Arheolozi smatraju da je djevojka možda s razlogom nosila baš taj prsten, kako bi joj “pomogao” pri boli ili neplodnosti.

Istraživanje naziva A mature ovarian teratoma from New Kingdom Amarna, Egypt objavljeno je u časopisu International Journal of Paleopathology..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh