Nauka

U Finskoj otkrivena dva nova rijetka minerala

U Finskoj su prvi put pronađena dva nova rijetka minerala zemlje (REE) što bi mogao da bude podsticaj za snabdijevanje Evrope kritičnim mineralima koji su neophodni za energetsku tranziciju.

Pexels/Ilustracija

Kompanija Finiš minerals grup je saopštila da je Geološki zavod Finske prvi put identifikovao dva nova minerala, kukarenkoit i kordilit, iz nalazišta Sokli, prenosi portal oilprice.com.

“Prema rezultatima naše studije, Sokli bi mogao da proizvede najmanje 10 odsto količine REE koja je godišnje potrebna u Evropi za proizvodnju trajnih magneta”, dodaje se u saopštenju kompanije.

Stručnjak Finiš minerals grup Pasi Heino je rekao da poslovne mogućnosti vezane za REE rastu i da je proizvodnja trajnih magneta od ključne važnosti za zelenu tranziciju, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh