Nauka

Vrhunsko dostignuće: Razvijen lijek protiv najopasnijeg vida raka

Lijek protiv jednog od najopasnijih vidova karcinoma – adenokarcinoma pankreasa, konačno je razvijen zahvaljujući australijskim naučnicima, a njegova efikasnost dokazano povećava stopu preživljavanja pacijenata za više od 35 odsto.

Rak pankreasa - Tumor.rs

Trenutno je ovo medicinsko sredstvo u drugoj fazi kliničkih ispitivanja, a u budućnosti ljekari planiraju da ga koriste i u liječenju raka koštane srži.

Pacijenti sa adenokarcinomom pankreasa, jednom od najinvazivnijih vrsta kancera, uskoro bi mogli dobiti drugu šansu za život, zahvaljujući novootkrivenom lijeku koji su razvili australijski naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja Garvan, prenosi RT Balkan.

Nakon niza istraživanja, oni su pronašli lijek koji pomaže u efikasnoj borbi protiv ovog agresivnog kancera koji u današnje vrijeme odnosi veliki broj života, a sa kojim petogodišnja stopa preživljavanja pacijenata jedva da prelazi 10 procenata.

Novootkriveni lek utiče na fibrozno tkivo.

Kako je navedeno u rezultatima naučne studije, novootkriveni lijek utiče na fibrozno tkivo u tumorima, koje prilikom hemoterapije značajno smanjuje efikasnost tretmana, a u ovom eksperimentu korišćen je baš sa ovom metodom liječenja. Kod laboratorijskih životinja na kojima su vršeni ogledi, stopa preživljavanja povećala se za više od 35 procenata u poređenju sa drugom, kontrolnom grupom, koja je podvrgnuta samo hemoterapiji.

Kombinovana upotreba lijeka PKSS-5505 i hemoterapije takođe je pokazala i značajno smanjenje metastaza, odnosno širenja ćelija raka na druge organe, uključujući i jetru, a procenat smanjenja iznosio je 45 posto.

Lijek bi se mogao koristiti i za liječenje raka koštane srži

U ovom trenutku, novootkriveni leijk se trenutno nalazi i u drugoj fazi kliničkih ispitivanja za liječenje raka koštane srži. Prema navodima naučnika koji su objavljeni u magazinu Nejčr Kensr, mehanizam lijeka ogleda se u blokiranju enzima koji igraju presudnu ulogu u taloženju kolagena u fibroznom tkivu oko tumora.

Adenokarcinom pankreasa je veoma podmukla bolest, koja se u 85 odsto slučajeva u trenutku postavljanja dijagnoze već proširila na lokalne strukture ili metastazirala na jetru i pluća. Bolest se manifestuje karakterističnim simptomima: bolom u stomaku, gubitkom težine i apetita, žuticom i opipljivom žučnom kesom, a kako bolest progresira, bol postaje sve intenzivniji. Prosječan životni vek pacijenata sa ovom dijagnozom nerijetko je samo pet mjeseci od otkrivanja raka, ukoliko se on operativnim putem ne odstrani.

U zoni povećanog rizika nalaze se pušači, osobe koje svakodnevno u ishrani upotrebljavaju meso i životinjske masti, pacijenti sa dijabetesom melitusom, hroničnim pankreatitisom ili genetskim predispozicijama za razvoj oboljenja. prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh