Nauka

Istraživanje: Komarce privlači nešto sasvim neočekivano

Pitate se dolaze li komarci na vas jer im se baš sviđa ukus vaše krvi više od krvi drugih ljudi?

komarac- ilustracija

Novo istraživanje kaže da razlog ipak nije vaša krv već mirisi proizvoda za higijenu i za kožu koje koristite. Takođe, u studiji je utvrđeno i da, dok mirisi nekih sredstava komarce privlače, drugi ih odbijaju.

Studija je objavljena u časopisu iScience, a otkrila je da na privlačnost našeg mirisa komarcima utiče kombinacija našeg prirodnog mirisa i korištenog mirisa, odnosno hemijskog sastava. Da bi to potvrdili, istraživači su od učesnika studije uzeli uzorke mirisa prije i nakon što su nanijeli različite marke sapuna, a testirali su neke od najčešće korišćenih američkih brendova. Otkrili su tada da su korisnici brendova Dove, Dial i Simple Truth komarce privlačili više od ostalih.

“Ono što je bilo iznenađujuće u našim rezultatima bila je važnost interakcije između specifičnih hemikalija sapuna i tjelesnog mirisa svakog pojedinca u određivanju hoće li osoba biti više ili manje privlačna komarcima”, objašnjava dr. Klément Vinauger, vanredni profesor biohemije na Virginia Techu i jedan od autora studije.

“Drugim riječima, bili smo iznenađeni kada smo vidjeli da neki sapuni povećavaju privlačnost nekih ljudi, ali ne i drugih”, dodao je za Real Simple, prenosi B92.

Vinauger je objasnio i da se ženke komaraca hrane ljudskom krvlju jer ona sadrži hranjive stvari koje su im potrebne za proizvodnju jaja. I mužjaci i ženke komaraca, kaže, uz krv trebaju šećer iz biljaka, kako bi ubrzali svoj metabolizam, a budući da za pranje tijela i sami koristimo biljke i cvijeće, komarcima je lakše da nas pronađu.

“Uprkos tome što nam je ova ideja bila doslovno pod nosom, sapuni su uglavnom bili zanemareni kao potencijalni činilac koji bi odredio zašto neke ljude grizu više od drugih”, dodao je autor.

A kakav je sapun najbolje koristiti ako želimo da se sakrijemo od komaraca? Prema nalazima studije, miris kokosa.

“Druga istraživanja su pokazala da mirisi limuna na primjer, odbija komarce. U mirisima svih sapuna koje smo testirali prvenstveno je dominirao limonen, poznat po svom odbijajućem učinku na komarce”, kaže Vinauger, a uprkos tome, za tri od četiri testirana sapuna komarci su pokazali veći interes.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh