Nauka

Naučnici otkrili drugu najdublju plavu rupu u okeanu, duboku 274 metra

Plave rupe su nastale tokom posljednjeg ledenog doba.

Otkrivena je druga najdublja plava rupa na svijetu i to vjerovali ili ne točno tamo gdje je sletio asteroid koji je ubio dinosaure. Pronađena je u zaljevu poluotoka Chetumal Yucatan u Meksiku i duboka je 274 metra. Ove plave rupe su velike, podmorske okomite špilje ili vrtače pronađene u obalnim regijama, koje sadrže veliku raznolikost biljnog i morskog života, uključujući koralje, morske kornjače i morske pse.

Uz pomoć ronilaca, uzoraka vode i istraživanja eko-zvuka, znanstvenici su otkrili da rupe imaju površinu od 13.690 četvornih metara sa strmim stranama pod kutom od 80 stupnjeva. Potvrđeno je da je njezino ušće nešto manje od 5 metara ispod razine mora, gdje se voda značajno mijenja s gradijentima temperature i saliniteta.

Kako je i kada nastala?

Duboka rupa Chetumal nazvana je Taam Ja’ što znači “duboka voda” na jeziku Maja, prenosi Live Science.

Istraživači koji su otkrili novo područje žele proučavati i analizirati mikrobnu raznolikost voda i razumjeti kakav život ovdje živi. S novim otkrićem, također su otkrili fosile pretpovijesnih bića, poput kornjača i krokodila, ugrađenih u slične plave rupe. Zapravo, plave rupe su nastale tijekom posljednjeg ledenog doba kada su razine mora bile više od 100 metara niže od današnjih. Započeli bi život kao vapnenačka špilja, ali kako se morska voda dizala, poplavila je, a strop se urušio i stvorio morsku špilju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh