Mobiteli

Oprez! Ako imate neke od ovih aplikacija, odmah ih obrišite, zaražene su

Korisnicima pametnih telefona preporuča se brisanje 17 često korištenih financijskih aplikacija zbog zlonamjernog softvera.

Mobilne aplikacije - Twitter

Ovi trojanci imaju potencijal ukrasti osjetljive podatke s vašeg telefona, poput financijskih informacija.

Poznate kao SpyLoan aplikacije, ove problematične aplikacije bile su prisutne u Googleovoj Play trgovini, a neke su pronađene i u Appleovoj App Store trgovini.

Te aplikacije se nerijetko maskiraju kao legitimna financijska pomagala, obećavajući brz i jednostavan pristup sredstvima, piše New York Post.

No, nakon preuzimanja, zajedno s njima ste instalirali i zlonamjerni softver koji može izvući širok spektar osobnih informacija od nesvjesnih korisnika.

U pitanju su sljedeće aplikacije:

AA Kredit

Amor Cash

GuayabaCash

EasyCredit

Cashwow

CrediBus

FlashLoan

PréstamosCrédito

Préstamos De Crédito-YumiCash

Go Crédito

Instantáneo Préstamo

Cartera grande

Rápido Crédito

Finupp Lending

4S Cash

TrueNaira

EasyCash

Korisnici koji pronađu bilo koju od ovih aplikacija na svom telefonu trebaju ih odmah izbrisati, a zatim promijeniti lozinke za svoj uređaj, financijske račune i Wi-Fi.

Trebali bi također paziti na simptome potencijalne infekcije zlonamjernim softverom, a najčešći su sumnjivi e-mailovi ili obavijesti.

U međuvremenu, korisnici pametnih telefona trebaju instalirati antivirusni softver, pratiti ažuriranja telefona, suzdržati se od preuzimanja aplikacija s izvora trećih strana i poduzeti druge zaštitne mjere protiv rizika od infekcije zlonamjernim softverom. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh