Mobiteli

Ako vam aplikacije sporije rade, isprobajte ovaj jednostavan trik

Memorija Android telefona veoma brzo može da se popuni, dok apliakcije često stvaraju i privremene datoteke. Privremeni podaci nose naziv keš (cache), a možete ga očistiti ako primijetite da se telefon usporio.

Aplikacije - Alo.rs

Telefon koristi privremene podatke, smještene u datotekama, a sjeti ih se uvijek kada otvorite aplikaciju. Na primjer, Chrome čuva velike fotografije sa nekih posjećenih stranica da ne bi morao opet da ih učitava kada ih posjetite.

Keš memorija korisna je samo u programu za koji je kreirana – tako na primjer Instagram neće koristiti keš memoriju Spotify aplikacije, koja je sačuvala listu pjesama koje ste preslušavali i slično.

Kada aplikacija odluči da uskladišteni podaci više nisu korisni, odbaciće ih a uz njih i prateće keš podatke.

Kako da izbrišete keš memoriju na Androidu?

Moderne verzije Androida omogućavaju brisanje keša za pojedine aplikacije. “Korumpirana” keš memorija obično znači da aplikacija neće raditi pravilno.

Ovako možete izbrisati keš memoriju na Androidu:

* Otvorite Settings i izaberite Storage.

* Other Apps će vas odvesti na listu aplikacija instaliranih na vašem telefonu.

* Izaberite aplikaciju čiju keš memoriju želite da izbrišete.

* Na info stranici aplikacije odaberite opciju Clear Cache.

Ako izaberete Clear Storage opciju, obrisaćete sve podatke koje aplikacija koristi – dobićete verziju koju ste imali kad ste prvi put instalirali aplikaciju. prneose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh