Kompjuteri i gadgeti

Ilon Mask prikuplja sredstva za xAI: „Buntovni“ konkurent OpenAI-ju

Kompanija je debitirala s jednim proizvodom, chatbotom Grok, obučenim na podacima s društvene mreže X.

Mask je, navodno, već prikupio gotovo 135 miliona dolara. X (Twitter)

Nova kompanija Ilona Maska (Elon Musk) za umjetnu inteligenciju xAI nastoji prikupiti milijardu dolara finansiranja od ulagača kako bi konkurirala Open AI-ju. Mask je, navodno, već prikupio gotovo 135 miliona dolara, prema dokumentu podnesenom u utorak Komisiji za vrijednosne papire, koji ne uključuje imena ulagača.

Takmičenje s drugim kompanijama

Mask je stvorio novu kompaniju xAI ranije ove godine, kako bi se pokušao takmičiti s drugim generativnim AI kompanijama, uključujući OpenAI, u kojoj je Mask bio suosnivač. Kompanija je debitirala s jednim proizvodom, chatbotom Grok, obučenim na podacima s društvene mreže X, piše Lider.hr.

– Grok je dizajniran za odgovaranje na pitanja s malo duhovitosti i ima buntovničku crtu – navodi se na stranici kompanije.

U novembru je Mask rekao da će dionički ulagači u X posjedovati 25 posto xAI-ja. Također je rekao da će korisnici te društvene mreže koji se pretplate na Premium+, pretplatu čija je cijena 16 dolara mjesečno u SAD, dobiti pristup Groku.

Duboka rezerva

Što se Opena AI-ja tiče, Mask ga često kritizira iako je bio u upravnom odboru kompanije od 2018. godine, a glavna tema kritika je činjenica da ga, kako Mask tvrdi, „kontrolira Microsoft“, koji je u Open AI uložio 13 milijardi dolara.

Uprkos svom radu u umjetnoj inteligenciji, Mask je izrazio duboku rezervu prema tehnologiji. Milijarder je bio među grupom istraživača i čelnika tehnološke industrije koji su u martu pozvali programere da pauziraju obuku moćnih AI modela. Tokom nedavnog smjenjivanja i ponovnog postavljanja generalnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana, Mask je rekao da želi znati razlog zbog kojeg je otpušten, u slučaju da je odbor otkrio nešto opasno o AI-ju. Međutim, na to pitanje odgovor nije dobio, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh