Zdravlje

Ovih pet probiotičkih namirnica doprinose zdravlju crijeva

Probiotici su možda pojam koji vam je poznat. Ove korisne bakterije u vašim crijevima služe brojnim funkcijama, od pomaganja probave do kontrole tjelesne težine.

Međutim, da bi korisne bakterije opstale, potrebna im je probiotička hrana kao izvor goriva. Iako se možete odlučiti za dodatak za povećanje unosa probiotika, mnoge svakodnevne namirnice prirodno pružaju ovaj specifičan oblik vlakana.

Srećom, mnoge probiotske namirnice su uobičajene u američkoj prehrani i lako se mogu uključiti u vaš plan obroka za zdraviji probavni sistem.

Luk

Poznat po snažnom ukusu i mirisu, luk sadrži inulin, kao i vrstu ugljikohidrata koji se naziva fruktooligosaharidi ili FOS. Ovaj oblik ugljikohidrata može se koristiti kao niskokalorična alternativa šećeru kada se ekstrahira iz hrane, a služi i kao probiotik. Dodavanje sirovog ili kuhanog luka vašim obrocima odličan je način da pojačate probiotike, kao i antioksidanse.

Banana

Ako tražite lagane grickalice koje služe kao probiotik, banane bi trebale biti na vrhu vaše liste. Ne samo da su izvor vlakana, vitamina i minerala, već banane sadrže i otporni škrob. Najviše otpornog škroba ćete pronaći u bananama koje su još zelene i čini se da ovaj spoj ima probiotičke efekte.

Sjemenke lana

Lanene sjemenke su odličan sastojak za dodavanje u smoothie. Ove sjemenke pružaju korisne omega-3 masti i antioksidanse, a također su izvor probiotika. Zbog svog sadržaja vlakana, laneno sjeme može podržati zdrave crijevne bakterije i podstaći pravilnost probave.

Laneno sjeme možete jesti cijelo ili mljeveno. Dodajte ih u smootieje, ubacite u pekarske proizvode ili pospite ovsene pahuljice.

Proizvodi od pšenice

Namirnice napravljene od pšenice pružaju probiotičke funkcije. Specifični oblik vlakana u pšeničnim mekinjama podržava zdrave bifidobakterije u vašim crijevima koje mogu potaknuti opću probavu i ublažiti neke probavne probleme.

Kada birate namirnice na bazi pšenice, poput tjestenine, hljeba i krekera, potražite one koje sadrže cjelovitu pšenicu kao primarni sastojak.

Grah

Uz mnoge sorte koje možete izabrati u ovoj kategoriji, grah je odličan izvor vlakana i probiotika. Jedna studija je istakla da redovna konzumacija graha dovodi do poboljšanja mikrobioma crijeva. Smatra se da ovaj ishod sprječava rak i može koristiti drugim područjima zdravlja probave. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh