Zdravlje

Kako se riješiti šlajma iz pluća? Evo 9 načina da sebi pomognete kod kuće

Ako imate uporan kašalj, vjerojatno se javlja kao posljedica nakupljanja sluzi u prsima. Iako nije opasno po život, ovo stanje može značajno utjecati na kvalitetu vašeg života i, ako se ne liječi, može dovesti do dodatnih komplikacija. Zato u nastavku doznajte kako se riješiti sluzi iz pluća.

Kašalj - Blogspot.com

Prije nego što potražite stručnu liječničku pomoć, postoji nekoliko kućnih lijekova koji vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Kako se riješiti šlajma iz pluća?
Evo nekoliko prirodnih načina.

Ostanite hidrirani
Povećajte unos tekućine jer pomaže u razrjeđivanju sluzi. Osobito topla tekućina može očistiti sluz iz prsa i nosa, pružajući olakšanje od začepljenja.

Grgljanje tople slane vode
Grgljanje tople slane vode može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade, uključujući višak sluzi.

Pomiješajte toplu vodu sa soli i grgljajte 30 – 60 sekundi ili upotrijebite fiziološku otopinu u obliku spreja.
Glavu držite podignutom
Glavu držite podignutom, osobito noću, kako biste omogućili bržu drenažu sluzi. Koristite jastuke da podignete glavu dok spavate.

Koristite ovlaživač zraka
Para može osloboditi sluz i ublažiti začepljenost. Koristite ovlaživač zraka, posebno noću, kako biste stvorili ugodnije okruženje za spavanje.

Konzumirajte med
Med, poznat po svojim protuupalnim svojstvima, može pomoći u ublažavanju noćnog kašlja. Neka istraživanja pokazuju da je učinkovitiji od placeba, iako ne nužno i učinkovitiji od određenih lijekova za suzbijanje kašlja.

Eterična ulja
Određena eterična ulja, poput paprene metvice i eukaliptusa, mogu pomoći otpuštanju sluzi u prsima. Raspršite ih, dodajte u vruću kupku ili nanesite lokalno.

Dekongestivi
Dekongestivi koji se izdaju bez recepta, dostupni u obliku tekućine, tableta ili spreja za nos, mogu pomoći u ublažavanju začepljenosti. Pažljivo slijedite upute jer mogu imati nuspojave,piše N1

Prestanite pušiti
Pušenje može povećati sluz u dišnim putovima pa ga je preporučljivo izbjegavati.

Uključite određene namirnice u prehranu
Uključite luk, češnjak, limun ili kajenski papar u svoju prehranu jer oni mogu pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i kašlja.

Ako vaši simptomi potraju dulje od 3 – 4 dana ili se brzo pogoršaju, posavjetujte se s liječnikom koji može preporučiti dekongestiv na recept ili sprej za nos za rješavanje problema. Potražite liječničku pomoć ako osjetite temperaturu, bol u prsima, poteškoće s disanjem ili ako sluz promijeni boju, tj. teksturu, što ukazuje na potencijalnu infekciju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh