Zdravlje

Kako da trčite po hladnom vremenu?

Rukavice i kapa su obavezne, a nikako ne nosite pamučne majice i trenerke jer će vas znoj hladiti.

Trčanje - Nezavisne.com

Iako je mnogima teško da se nakane da izađu u šetnju ili da istrče krug kroz park i po lijepom vremenu, posvećeni rekreativci ne propuštaju svoje rituale čak ni na minusu.

Stručnjaci kažu da umjerene aktivnosti po hladnom vremenu i te kako prijaju organizmu, ako vam zdravstveno stanje dozvoljava.

Ono na šta posebno treba da obratite pažnju jeste odjeća i obuća.

Preporučljivo je slojevito i ne pretoplo odjevanje. To podrazumijeva da bi trebalo da obučete majicu kratkih rukava, pa preko nje dugih rukava i odozgo šuškavac ili jaknu. Profesionalni treneri napominju da birate odjeću od sintetike jer će vas pamučna natopljena znojem hladiti, a to nije dobro. Termo trenerke ili helanke nose se kada temperatura padne deset stepeni ispod nule.

Po završetku trčanja odmah treba da se presvučete, čak i donji veš.
Ahilova tetiva

Na početku hladan vazduh izaziva osjećaj stezanja u disajnim putevima zbog stezanja krvnih sudova, ali čim se zagrijete, osjećaj nestaje, a u pluća stiže vazduh temperature tijela i nema bojazni da ćete se razboljeti.

Eventualno curenje iz nosa je normalno

Eventualno curenje iz nosa posljedica je samo viška sluzi koju stvaraju ćelije u nosu da bi ovlažile suv i hladan vazduh koji udišemo, objašnjavaju stručnjaci.

Važno je i da pijete vodu jer se kroz izdisaje i zbog većeg zagrijavanja tijela tečnost više gubi.

U slučaju da više volite da trčite po mraku, vodite računa da vam teren bude poznat, jer su povrede sasvim moguće zbog slabije vidljivosti.

Dobro je da nosite nepromočive patike koje štite stopalo od vlage, a samim tim i od povreda. Obavezno nosite čarape koje prekrivaju Ahilovu tetivu, piše Informer.

Početnici

Početnici bi trebalo prvo da hodaju i da se prije trčanja zagriju s nekoliko serija čučnjeva ili sklekova. Zbog niskih temperatura mišići su zimi krući i podložniji ozljedama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh