Zdravlje

Znakovi na licu koji mogu ukazati na masnu jetru

Bolesti jetre ponekad je teško uočiti u ranim fazama jer nemaju očite simptome. Istraživanje predstavljeno ranije ove godine na sastanku Endokrinog društva upozorilo je na zabrinjavajući podatak da jedna od tri odrasle osobe živi s poremećajem jetre koji može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka ili dijabetesa tipa 2.

Bolest masne jetre može biti potaknuta pretilošću, visokim šećerom u krvi i visokim razinama masnoća u krvi. Ova bolest značajno oštećuje jetru, a također može dovesti do ciroze koja je po život opasno zdravstveno stanje.

Prema liječnicima, bolest masne jetre obično ne uzrokuje primjetne probleme u ranim fazama, ali postoji pet simptoma koji se mogu uočiti na licu. To su:

žuta koža i žute oči (žutica)
crvena koža
rozaceja
voštani izgled
vidljive kapilare na licu.
Ovi se simptomi pojavljuju kada jetra počne otkazivati i ukazuju na to da se tijelo pokušava očistiti od različitih vrsta otpada. U slučaju da uočite ove simptome, posavjetujte se sa svojim liječnikom o daljnjim koracima, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh