Zdravlje

Agencija za hranu i lijekove SAD odobrila Pfizer tablete protiv COVID-19

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je potpuno odobrenje za Paxlovid Pfizerovu tabletu protiv COVID-19. Tableta je namjenjena odraslima koji imaju visoki rizik od težeg oblika bolesti uzrokovane korona virusom.

Pfizer - Tanjug/AP

Odobrenje za tabletu, prvotno odobrenu za hitnu upotrebu krajem 2021., omogućit će doktorima veću fleksibilnost u propisivanju tablete odraslim osobama s teškim simptomima COVID-19.

“Današnje odobrenje pokazuje da je Paxlovid zadovoljio rigorozne standarde agencije za sigurnost i učinkovitost te da ostaje važna opcija liječenja za ljude s visokim rizikom od napredovanja do teškog oblika COVID-19”, rekla je Patrizia Cavazzoni iz FDA.

Podaci koje su predstavili FDA i Pfizer pomogli su u ublažavanju zabrinutosti oko mogućeg povratka COVID-19 nakon petodnevnog liječenja Paxlovidom.

Evropska agencija za lijekove odobrila je ovu tabletu za lječenje odraslih osoba koje su ugrožene od težeg oboljenja još prošle godine. Pfizer je jedna od kompanija koja je među prvima napravila i vakcinu protiv korona virusa, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh