Zdravlje

Izbacite toksine i bakterije iz organizma

Na ovaj način bubrezi i jetra oslobađaju se štetnih toksina. Tokom nekoliko časova konzumira se voda, dozvoljeni su i sokovi od svežeg povrća ili voća.

Žena - unsplash

“Čišćenje” debelog crijeva dobar je način da se reguliše probava i očisti organizam od toksina, tvrde pojedine osobe. Važno je naglasiti da stručnjaci ističu da čišćenje debelog creva nije neophodno, jer digestivni sistem tokom procesa varenja uklanja bakterije i toksine iz tijela. Hidrokolon terapija je nepotrebna, ali ukoliko se odlučimo za čišćenje debelog creva potrebno je znati da se postupak može uraditi i na prirodne načine.

Zagovornici “čišćenja” debelog crijeva na prirodne načine navode da se ovom terapijom organizam oslobađa suvišnih kilograma i smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva.

Voda

Voda je dobar način da regulišemo probavu i obezbijedimo dobro funkcionisanje čitavog tijela. Jednostavno potrebno je popiti u toku dana šest do osam čaša mlake vode. Stručnjaci savjetuju i konzumaciju svježeg voća i povrća sa visokim sadržajem vode. Moguće je i ispiranje debelog crijeva slanom vodom. Savjet je da pomešamo dve kašičice morske soli sa mlakom vodom i da ovaj napitak pijemo na prazan stomak. Voda i morska so stimulisaće pokrete debelog creva u roku od nekoliko minuta.

Ishrana bogata vlaknima

Biljna vlakna su esencijalni nutrijenti i ima ih dosta u voću, povrću, žitaricama od cijelog zrna, orašastim plodovima, sjemenkama. Biljna vlakna su snažno sredstvo za dobu probavu. Mogu regulisati zatvor ali i suviše aktivna crijeva.

Voda sa dodatkom limuna i meda, čajevi

Svjež limunov sok, jednu kašičicu meda i prstohvat soli pomješajte sa toplom vodom i pijte ujutru na prazan stomak. Ovaj napitak je dobar način da probudimo organizam i podstaknemo dobar rad debelog crijeva. Preporučuju se i skokovi od voća i povrća. Sokovi od jabuke, limuna i aloe vere efikasan su način za čišćenje debelog crijeva. Pored toga na ovaj način obezbijedićemo organizmu i sve hranjive materije i vitamine koji mogu ojačati imuni sistem. Biljni čajevi su tradicionalni lijek za crijeva. Laksativne biljke poput aloe vere i korijena bijelog sljeza su snažno sredstvo protiv zatvora.

Probiotici su snažno sredstvo za “čišćenje” debelog crijeva

Probiotici su u nekim situacijama nezamjenjivi kada je u pitanju dobro funkcionisanje debelog crijeva. Oni će pomoći čišćenje debelog creva i ojačati djelovanje korisnih bakterija. Namirnice poput jogurta, kiselih krastavaca, jabukovog sirćeta, fermentisani proizvodi smatraju se dobrim probioticima.

Đumbir za “čišćenje” debelog crijeva

Đumbir može biti od pomoći u procesu varenja hrane. Ovaj začin se može dodati u druge sokove, čajeve ili koristiti samostalno. Savet je da se jedna kašičica soka od đumbira i jedna kašičica meda pomeša sa jednom šoljom tople vode. Napitak se može može konzumirati jednom ili dva puta dnevno.

Riblje ulje

Riblje ulje moguće je koristiti u prirodnom obliku ili kao suplement. Ovo ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama koje su dokazano dobro sredstvo za čišćenje debelog crijeva i jačanje organizma, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh