Zdravlje

Zdrave navike prije spavanja

Želiš li se osjećati dobro? Onda pokušaj spavati redovnije!

Zdravi ljudi znaju da je kvalitetan san veoma važan te da predstavlja jedan od ključnih faktora dobrog zdravlja.

U današnjem članku pozabavićemo se nekim zdravim navikama koje će mogu pomoći da tvoj san bude još kvalitetniji!

Tuširanje

Temperatura tijela prilično je važna za regulaciju sna. Tuširanje prije odlaska u krevet pomaže nam da lakše zaspimo. Topla voda opuštajuće djeluje na organizam te time poboljšava kvalitet sna.

Meditacija

Opusti svoj um s nekoliko minuta meditacije. Ova praksa ima bezbrojne pozitivne uticaje na zdravlje uključujući i spavanje. Prije svakog odlaska na spavanje izreci nekoliko mantri i rezultati će biti vidljivi već sljedećeg dana.

Vođenje dnevnika

Imaš li problema s uspavljivanjem? Onda trebaš početi pisati! Istraživanja su pokazala da zapisivanje svega što nam uzrokuje stres može pomoći očistiti um, a pisanje može pomoći i povećati kapacitet mozga. Osim toga, stručnjaci tvrde da je pisanje savršen način za uspavljivanje.

Čaša vode prije spavanja

Alkohol ne doprinosi boljem snu. Prva čaša alkoholnog napitka možda će nas i pomoći uspavati, ali će zato uveliko poremetiti naš san. Upravo iz ovog razloga alkohol treba zamijeniti vodom koja će tvoj organizam održati hidriranim.

Vježbanje

Iznoji se prije odlaska u krevet. Vježbanje nije dobro samo za tvoje zdravlje već i za tvoj san! Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da vježbanje može značajno podići kvalitet sna.

Oslobodi se moderne tehnologije

Raznorazne ekrane najbolje je držati podalje od spavaće sobe. Ono što se čini kao bezazlena navika ustvari može napraviti haos u tvom mozgu zbog kojeg nećeš biti u stanju lako zaspati. Istraživanja su pokazala da plava svijetlost ekrana mobitela, laptopa i televizora može poremetiti ciklus spavanja. Čak i nekoliko minuta na društvenim mrežama prije spavanja može loše uticati na tvoj san. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh